Zwoele zomeravonden

Het blijkt dat we in 1976 ook zo’n zomer hebben gehad. Zoals nu. Ik weet er niets meer van. Zomers vervagen in herinneringen van lopen zonder jas en glaasjes rosé op een terras. Maar deze zomer, ga ik niet vergeten.

In april waren Vriendin en ik op Kreta om alvast een voorproefje te nemen van wat warmte op huid en hart. In Nederland bleek het warmer dan op Kreta en we gunnen iedereen altijd alles maar niet als wij op vakantie zijn. Toch bleek er gelukkig nog zon over toen wij terugkwamen en nu, drie maanden verder, staat ‘ie nog steeds te branden alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar dat is het niet.

Hittegolf en boeren

Het nieuws dat er misschien wel een ongekende hittegolf op komst is, houdt de gemoederen bezig. Nog warmer, nog langer de zon in de zee zien zakken maar nu met de zekerheid dat ‘ie er morgen weer is, onze zon. Moeten we blij zijn of ons zorgen maken? De droogte zorgt nu al voor veel problemen, de boeren hebben het zwaar. IJssalons daarentegen halen dit jaar omzetten waar ze nog jaren op kunnen teren, terrassen zitten bomvol met korte broeken en luchtige jurkjes.

Cultuur

Ik merk nu al dat mijn tempo van wandelen niet meer lijkt op dat van mijn wintertempo. En zo hoort het ook. We horen te slenteren, het liefst met een liefje aan de hand, op blote voeten. Dag- en nachtritme zijn niet meer strikt gescheiden maar lopen grenzeloos over in elkaar. We begrijpen steeds beter waarom er landen zijn waar siesta’s worden gehouden, waar het buitenleven belangrijker is dan het cocoonen in prachtig ingerichte huizen. De rust van een zon die er altijd is, maakt dat we niet meer in de zon MOETEN. Het doet er niet meer toe wat we aantrekken als het maar luchtig en licht is.

Zwoel

Zwoel is misschien wel een van de mooiste woorden die ik ken. Het woord zelf is zwoel. Letterlijk betekent het vochtig en warm weer. Maar het woord heeft iets sensueels, iets van verwachting, broeierig maar niet vervelend. Wie had ooit gedacht dat ‘zwoel’ bij Nederland zou kunnen horen. Maar je ruikt het, je proeft het bijna. En dan muziek. Natuurlijk muziek waarin de zon aan het woord is, vrolijk, optimistisch, zwoel.
Wat is jullie mooiste, zwoelste zomernummer ever?

Voor mij is dat dit nummer:

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden