Zo lang ik leef

cherub-968811_640Zo lang ik leef is een programma over mensen die dood gaan. Peter van der Vorst presenteert het en volgt vijf mensen met hun partners. Ze komen af een toe een weekend samen en delen wat zij met elkaar willen delen.

Ik keek altijd graag naar dit soort programma’s. Over mijn lijk en Liefde voor later bijvoorbeeld. Integer gemaakte programma’s waar ik door ontroerd werd en waarvan ik veel leerde. Over kracht, moed en eigenlijk over dat waar het leven over zou moeten gaan: liefde.

Ik merk dat ik Zo lang ik leef bekijk met iets van gêne en ongemak. Wat ik niet had met die andere programma’s. Wat maakt dit programma anders? Misschien omdat ik bij RTL vermoed dat het een programmakeuze is gebaseerd op kijkcijfers. Dood scoort. Emotie scoort, dat weten we allemaal. Maar ik stoor me aan het gespeelde gemak waarmee de presentator de mensen benadert. Als hij na het eerste weekend vraagt: ‘En, is hier de basis gelegd voor een vriendschap voor het leven’, zie ik een twinkeling in zijn ogen want mijn God, wat heeft hij hier lang over nagedacht, wat een goede ‘grap’. Je ziet de mensen hem ook wat ongemakkelijk aanstaren. Vriendschap voor het leven? Dat is grappig. Dat is wrang. Hoe lang duurt hun leven nog. Knap bedacht, Peter van der Voorst maar wat mij betreft, misplaatst.

En de mensen zijn weer prachtig, hun kracht, hun hoop en verdriet. Mooi om te zien dat ook partners een rol krijgen en zij hebben er allemaal veel aan. Dat begrijp ik. Maar ik zie vooral dat mensen dit programma niet nodig hebben om te krijgen wat ze krijgen. Ik hoef geen onderdeel van een therapie te zijn, met een therapeut die een rol speelt. Niets is lulliger dan een therapie te zien waar je zelf niet aan mee doet. En dat is Zo lang ik leef.

Programma’s over doodgaan scoren. Wij willen zien, ruiken, proeven aan het verdriet dat we kennen of gaan kennen. Maar eigenlijk willen we geen ‘dood’ zien, we willen ‘liefde’ zien en hoe macaber ook, de dood brengt dat vaak.

Maar een programma maken over de dood vergt meer dan een handig draaiboek. Het vraagt het vermogen om integer de juiste snaar te raken. Je eigen snaar.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden