Zingen zou verbroederen maar zingen doet verloederen

stopIk had er al een paar jaar niet zo veel meer mee en dat was voor mij bijzonder. Het Erovisie Song Festival was iets waar ik graag naar keek. Maar de inzendingen waren de laatste jaren van zo’n bizar niveau dat je je afvroeg waar je nu eigenlijk naar keek. Een freakshow? De infantiele weergave van Nederland op z’n smalst? Nog net geen klompen aan maar toch…

Maar met Anouk werd het tenminste weer wat en dit jaar Douwe Bob. Ik ging weer kijken. Een avondlang van alles voorbij zien komen, het ene aardig, het andere niet. De absolute winnaar van die avond was Justin Timberlake, maar hij bleek niet mee te doen aan het feestje maar was er om te laten zien wat goed is.

En toen het stemmen. Het stemmen van landen die elkaar wel of niet aardig vinden. Met als absoluut wapenfeit de strijd tussen Oekraïne en Rusland. Kan het erger? Persoonlijk vond ik het lied van de Oekraïne mooi en sprak het mij meer aan dan de knappe virtuele show van de Russen. Maar het werd meer dan een lied goedvinden. Oekraïne won en de Russen voelen zich gepeopled. Hoe zeg je dat in het Russisch…
De Russen dreigen met een boycot want om volgend jaar je gezicht daar te vertonen? En misschien hebben ze wel gelijk.

Wellicht wordt het programma van eisen aangepast. Mag een lied geen politieke inhoud meer hebben op het ESF. Waarom zou je ook als inderdaad politiek het hete hangijzer is sowieso in het maar niet tot elkaar komen van al die Europeanen. Zingen zou verbroederen maar zingen doet verloederen. Het heet een songfestival te zijn, maar welke song? De gekste, het beste, het mooiste? Of gaat het om de artiest of om de lichtshows waardoor heel Europa schuimbekkend voor de schermen zit? Waarom doen we mee? Eigenlijk laat het ESF ons zien hoe wij er voor staan in Europa. Fake en misleidend.

Ik zeg: boycot die handel. Niet meer gaan. Nooit meer gaan. Of maak er een ander festival van. Iets waar we van leren maar dan met niveau. Zet alle zangers/zangeressen in een show die in hun land hoog scoren. Laat horen wat we niet weten, wat de verschillen zijn in cultuur en smaak. En dan niet stemmen. Vooral niet stemmen. Please.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden