Ziekte en verzuim

Wie kent dit niet: Ziek zijn overkomt je, verzuimen is een keuze. Of, ook mooi, Verzuim is Bezinnen.

Werkend Nederland moet wakker geschud worden. De laatste jaren worden we om de oren geslagen met ziekteverzuimmanagement. Wat een lekker woord!

Bedrijven sturen medewerkers op cursus, workshop, geven inzicht in de financiële consequenties van jouw dag ziek zijn.

Dat is even slikken. Wat ik kost per dag?
Daar kom ik maar niet uit, dat ik 250 euro per dag kost als ik niet kom werken. Natuurlijk, mijn werkplek, de verzekering, mijn salaris: alles loopt door. Maar als ik er wel ben, wat verdien ik dan terug? Hoe berekenen ze mijn productiviteit, welke methodes zijn er?
Ik begrijp dat als er een medewerker aan een lopende band wegvalt, en die plaats niet wordt ingenomen, er gaten vallen in het productieproces. Of dat iemand anders ineens veel harder moet werken waardoor de kans op ziekte bij die werknemer ook weer groter wordt. Maar de meesten van ons staan niet aan de lopende band.
Wij zijn adviseurs, boekhouders, schoonmakers, verkoopsters, managers, onderwijzers, verzorgenden, hoofden, directeuren. Kortom, werk dat of toch wel doorgaat, of niet doorgaat en door jou de dag er na weer wordt ingehaald. Geef je dat advies een dagje later. So what? Valt het bedrijf dan in een gat? Nee. Manage je je team een dagje niet. Stort het ministerie ineen?

Mij overtuig je dus niet met die cijfers. Als wij trouwens meer kosten dan we verdienen, waar zijn we dan toch helemaal mee bezig?
Vind ik het daarom onzin, dat gedoe over verzuim en verantwoordelijkheid nemen?
Natuurlijk niet maar dat vond ik al niet. Het gaat om die werknemers die de vrijdag er even bij verzuimen, of die op maandag hun kater uitslapen, of die waar bij een verkoudheid ineens ‘griep’ heet. Bereiken we die met die campagnes? Ik betwijfel dat. Zomaar verzuimen doe je niet omdat je dat ooit geleerd hebt, ervaren hebt. Daar begint het mee.
Je werkt in een team en je voelt je verantwoordelijk voor elkaar en het werk dat je doet. Je voelt je verantwoordelijk naar je klant en naar je baas die je loon betaalt. Je doet zinnig werk waarin je je gewaardeerd voelt, je hebt lol met je collega’s, je hebt goede gesprekken, je zit op een niveau waarin je thuisvoelt of waarin je thuis kan leren voelen.

Daar gaat het toch veel meer om. Als aan de meeste randvoorwaarden zijn voldaan, dan verzuim je niet zo makkelijk. Maar wie kan dat oprecht zeggen? Werk aan die winkel!

Ik voel me vandaag ziekies. Ziekies is een lieve variant van ziek zijn. Ziekies verdient een deken om je heen, de radio zachtjes aan, een glaasje jus d’orange voor je neergezet, een aai over het voorhoofd, wat lieve woorden.

Ziekies doe je in je eigen tijd. En die tijd heb ik vandaag.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden