WK Vrouwen Amerika – Nederland :-) of :-(

Het gaat om de bal. Dat weet ik ook wel. De bal moet rollen. En sinds damesvoetbal ‘vrouwenvoetbal’ wordt genoemd rolt die bal steeds beter. Maar bij de een nu eenmaal beter dan bij de ander.

Gisteravond genoten van Amerika – Engeland. Mijn voorkeur ging uit naar Engeland maar zonder een gegronde reden. Iets van ‘Amerika heeft al genoeg gewonnen’ en ‘great again’. Maar het mocht niet zo zijn. Wat een mooie wedstrijd om te zien, wat een talenten en vooral: goed voetbal.

De ene pass is de ander niet

Passes die aankomen. Kopballen die in het doel vliegen en er uit zien alsof ze ook zo bedoeld zijn. Wat een vlucht heeft vrouwenvoetbal genomen. Van tenenkrommend naar bewonderenswaardig. Van amateuristisch naar professioneel. Vrouwenemancipatie ten voeten uit.

Gisteravond betrapte ik mezelf op de gedachte: ‘Ik hoop dat Nederland niet tegen Amerika hoeft te spelen’. Wat zoveel betekent als ‘laat onze vrouwen vanavond maar verliezen van Zweden’. Niet aardig maar als pure compassie verdedigbaar. Onze meisjes zijn niet opgewassen tegen het vrouwengeweld van de VS. Ik ben niet opgewassen tegen afgedroogd worden.

Stikjaloers

Eigenlijk ben ik stikjaloers op al die meiden die met een bal aan de voeten mogen rennen over het veld. En is het te danken aan al die vrouwen die steeds beter gaan voetballen en vanzelf de (mannen)monden doen zwijgen over ‘geen sport voor vrouwen’. Ik zag deze week een documentaire over Vera Pauw. De vrouw die het vrouwenvoetbal in Nederland groot heeft gemaakt. Die zelf als klein meisje langs het veld meerende met haar twee drielingbroers, die wel mochten voetballen.

Door haar lopen meiden als Shanice van de Sanden als kampioenen over het veld. Door Pauw wist Van de Sanden een diploma te halen en kon ze ervaren hoe een balletje kan rollen in het soms zware leven. En natuurlijk zit ik vanavond op het puntje van mijn stoel te hopen op een fantastisch doelpunt van Miedema, Van van de Donk, Martens. Dat ze wel winnen en tegen het grote Amerika niet onder de grasmat geveegd worden maar gaan ‘van links … naar rechts …’.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden