Wilders laat de wieken weer draaien

Gisteravond was er dan eindelijk een sprekende Geert Wilders. Hij werd geïnterviewd door Rick Nieman. Even wennen, Wilders in meer dan 140 tekens.

Inhoudelijk vind ik er van alles van maar ik begreep ineens heel goed waarom hij zoveel mensen aanspreekt. Hij zegt wat hij denkt, en hij doet dat met zoveel overtuigingskracht dat geen volger meer zal denken: ‘maar hoe dan Geert?’. In een blog van heel lang geleden beschreef ik een bezoek van Wilders aan het Haagse stadhuis. Ik zag hem van bovenaf en van achteren en dacht alleen maar: daar staat iemand. Daar kun je niet omheen.

Wilders wil Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders. Welke Nederlanders? Is dat blank, blauwe ogen en blond haar? Of als je geboren bent in Nederland? Als je een paspoort hebt van Nederland? En Nederland weg uit de EU? En dan Geert, en dan? Ons piepkleine landje stelt op de hele wereldkaart niet meer voor dan een zwart pluisje dat je zo weg kunt blazen. Wij hebben anderen nodig om Nederland te blijven. We kunnen ons mooie land ommuren. Niemand er in, niemand er uit. En dan comfortabel leven in onze oranje bubbel. Met heel veel geld want er gaat niets meer naar het buitenland, naar de Grieken, naar ontwikkelingswerk, naar immigranten.

Meeregeren
Ook stelt Wilders dat hij het nog maar moet zien of Rutte niet met hem wil regeren. Rutte zal nu niet toegeven, dat kan hij echt niet maken, om nog iets van zijn geloofwaardigheid terug te winnen. Maar Wilders heeft wel een punt. Geen politieke partij kan het maken om zoveel kiezers te negeren. Dat mag ook niet.
Wilders was duidelijk. Dus moet of de PVV zo groot worden dat je er niet omheen kunt of zo klein dat je ze niet nodig hebt.

Doorberekenen
Aan doorberekenen van de kosten voor al het moois wat hij gaat doen, doet Wilders niet meer en hij is niet de enige trouwens. ‘We kunnen beloven wat we willen maar het zijn papieren beloftes. Dus wat valt er na te rekenen. Dat zien we dan wel weer.’ Je kunt je afvragen of het dan er sowieso nog wel toe doet dat je bijvoorbeeld een verkiezingsprogramma hebt, want ‘er komt toch niets van terecht’.

Twitteren
Wilders is de twitterkoning van ons land. Gisteren trokken Rutte en daarna Buma ook ineens de handleiding voor Twitter uit hun la. Met. Een. Hele. Sterke. Reactie.
Het is genant, die pogingen van politieke leiders om mee te doen in het rad van avontuur dat niet meer stopt.
Het is echt aan ons, de kiezers, de Nederlanders, om te bepalen wat we willen. Het land dat we waren worden we nooit meer. Dat weet ik zeker. Maar we kunnen best nog wel een aardig land worden.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden