Nederland staat op de zesde plaats wereldwijd als het gaat om geluk. Dit onderzoek is gepubliceerd in het World Happiness Report 2017.Ook werd deze maand bekend dat ruim een miljoen Nederlanders antidepressiva slikken.
Ondanks of dankzij?
De vraag is nu: is er een relatie. Ik hoorde iemand zich verbazen over dit feit, terwijl ik stiekem denk ‘natuurlijk zijn we daarom gelukkiger dan anderen. Stop er een pil in en hoppa!
Ik weet wel dat dit niet echt opgaat maar de gedachte vond ik grappig. Hoe komen we aan zoveel geluk en aan zoveel ongelukkige gevoelens?
Meten
De mate van geluk wordt aan de hand van een aantal criteria gemeten. In het rapport wordt geluk gedefinieerd aan de hand van factoren als: gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid.
Zo net na de verkiezingen is dat toch opvallend. Onze basis is dus oké maar de randvoorwaarden wellicht niet. Omdat we daar zelf verantwoordelijk voor zijn?
Piekerpillen
Klinkt niet aardig voor mensen die lijden aan een zware depressie. Maar het is toch te hopen dat er geen miljoen Nederlanders kampen met deze rot ziekte. Ik spreek uit eigen ervaring dat het slikken van een pil mij nog steeds helpt met het kunnen omgaan met mijzelf in het leven. Dat ik me daar niet (meer) voor schaam omdat het mij zoveel gelukkiger heeft gemaakt. Maar het is geen wonderpil. Je moet vooral aan de bak met al je onhebbelijkheden, je ego (en soms je ega), je frustraties, je kwetsbaarheid, je kracht, je gedachten. Je moet het lef hebben jezelf onder onder ogen te komen.
En eerlijk gezegd is dat een doorlopend proces.
Maar als je van dat proces leert houden, word je daar ook gelukkig van. Met of zonder pil.