Wij nemen geen afscheid, wij groeten

Gisteren was ik op de afscheidsreceptie van mijn directeur. Als nog-niet-zo-oud-collega was ik uitgenodigd en liep daar  vertrouwd rond tussen alle mensen die ik ken.

De wethouder Rabin Baldewsingh van de gemeente Den Haag had een mooie toespraak. Zijn eerste woorden waren: ‘We zijn hier samen gekomen om je te groeten, want in onze cultuur nemen we maar één keer afscheid, dit is geen afscheid, dit is een groet’.

Ik vond dat zo mooi. Een groet is zoveel lichter en luchtiger dan een afscheid. ‘Groeten’ betekent dat er een vervolg kan komen, een nieuwe begroeting, een herbegroeting. Afscheid is definitief en voelt definitief. En ik heb veel afscheid genomen van mensen maar meer nog heb ik mensen gegroet. En op de een of andere manier voelt dat heel fijn.

 

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden