Wij gingen op vakantie maar mijn moeder niet

auto

Links en rechts vertrekken de buren naar hun vakantiebestemming. Auto’s worden gepakt, uitgepakt en opnieuw ingepakt want het moet toch handiger en vooral slimmer kunnen. De buurman heeft een mooie dak-koffer gemonteerd, glimmend zwart en zo uitgelijnd dat wind er geen invloed op kan uitoefenen.

Hoe anders was het vroeger bij ons thuis. Een gezin met vier kinderen, een kleine auto en een heel huishouden dat verplaatst moest worden van Den Haag naar bijvoorbeeld Hasselt. Want daar hadden mijn ouders een vakantiehuisje gehuurd. Onze Opel Kadet werd vol gestouwd en bovenop het dak werd alles gestapeld en met touwen op zijn plek gehouden. Met vier jonge, ruziënde kinderen op de achterbank begon de voorpret. Een gestreste moeder van al het werk dat van te voren geregeld moest worden, de was, de strijk, de boodschappen, want alles ging mee. Een gestreste vader, eindelijk vakantie en dan met een auto volgeladen een lange rit voor de boeg. Want vroeger was Den Haag naar bijvoorbeeld Hasselt, een belachelijke lange rit. Maar als we daar dan aankwamen begon toch echt de vakantie Wij speelden buiten het huisje en dat was dat. Wat er zich binnen het huisje afspeelde, daar hielden we ons niet mee bezig.

Och, arme mams. Iedereen had vakantie maar haar leven werd gewoon verplaatst van Den Haag naar bijvoorbeeld Hasselt. En in bijvoorbeeld Hasselt was het echt niet zo mooi voor elkaar als in Den Haag, waar haar mooie meubels stonden, haar eigen stoel, haar eigen vertrouwde wereld. Nee, de vertrouwde wereld werd ingeruild voor een smoezelig verblijf met stapelbedden en krakende stoelen. Met een keuken waarin vliegen zich tegoed deden aan de niet zo goed afgewassen vaat. Waar koekenpannen plakten van pannenkoeken of wat er zich dan ook maar in af had gespeeld. En daar vierde moeders haar vakantie. Gewoon koken elke dag, het huisje schoonmaken, de bedden opmaken, haar man en kinderen verwennen. Heel soms zag ik mijn moeder huilend in een hoekje staan en begreep ik daar niets van. We hadden toch vakantie?

Heel veel jaren later zei ze: ‘Oh, die vakanties hadden voor mij niet gehoeven. Ik had er helemaal niets aan, alles ging gewoon door en niemand die dat zag’.

Hoe anders is het nu als we ons volproppen in All Inclusive Resorts.
Maar eigenlijk hadden wij dat dus vroeger ook al: een All Inclusive.
Een vakantie inclusive Moeder in bijvoorbeeld Hasselt.

 

1 reactie

elly 12 juli 2015 at 13:23

maar dat het voor je moeder weinig tot geen vakantie was, had je als kind niet door… en mannen zien zulke dingen sws niet 😉
Als je later zelf moeder bent, weet je pas wat je eigen moeder meegemaakt had……. O:-)

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden