Wet BIG-2 uitgelegd door Bruno Bruins (big 3)

Met meer dan stomme verbazing heb ik gisteren minister Bruno Bruins bij Jinek uitleg horen geven over alle onrust over Wet Big-2. En als je denkt dat je alles nu wel tien keer hebt gehoord, komt hij met nog met een uitsmijter wat het hele interview teniet doet.

Ik vertel het even in mijn eigen woorden maar als je echt wilt weten wat die nieuwe wet inhoudt, kijk dan hier.
Maar in de zorg zijn er diverse functies die uitgevoerd worden door mensen met verschillende opleidingen. Zo zijn er MBO- en HBO-verpleegkundigen. Alleen die laatste groep kan door de nieuwe wet in aanmerking komen voor de functie ‘regie-verpleegkundige’. Een functie met naam en een beter verdienmodel.

Deze wet heeft consequenties voor mensen met een MBO-opleiding die in werkelijk al lang het werk doen dat straks alleen door regie-verpleegkundigen uitgevoerd mag worden. Ze kunnen wel meedoen maar dan moeten zij weer even  naar school.

Hakken in het zand

Die verpleegkundigen met jaren ervaring zetten de hakken in het zand. Waarom weer een opleiding volgen voor de vorm, want ze doen dat werk al heel lang en met succes? Er zijn verpleegkundigen die nog maar een jaar moeten werken, moeten zij ook die opleiding gaan doen om het werk dat ze al uitvoeren echt mogen uitvoeren?

De minister geeft uitleg

Bruno Bruins is de beroerdste niet. Daarom is hij zo blij met de uitnodiging van Jinek, omdat hij nu uit kan leggen dat het allemaal heel anders is. ‘Mensen hoeven helemaal niet ongerust te zijn, ze kunnen blijven doen wat ze al deden. Je hoeft helemaal geen regieverpleegkundige te worden. Doe wat je goed kan. Ik heb deze fijne mensen juist heel hard nodig.’

Als een minister zegt ‘ik heb deze fijne mensen nodig’, dan gaan mijn haren al overeind staan. Maar hij herhaalt de zin ‘je hoeft geen regieverpleegkundige te worden’ minstens vijftien keer in het gesprek. Nee natuurlijk hoef je geen regieverpleegkundige te worden, koekoek, maar dat heeft wel consequenties voor je salaris en aanzien.

Ik moest het doen

Dan zegt hij nogal beteuterd op het end dat het heus niet zijn idee was. Dat het hem gevraagd is door de beroepsvereniging die de HBO’ers tegemoet willen komen. ‘Als het anders kan, dan vind ik het ook best’. Zo is hij blijkbaar.

En als klap op de vuurpijl vertelt hij dat het misschien helemaal niet doorgaat want de dreiging dat heel veel mensen de brui er aan gaan geven, daar zit niemand op te wachten.

Vriendin en ik kijken elkaar aan. Zijn wij nu gek aan het worden?
Een interview met een minister bij het grootste praatprogramma op de buis. Jinek die het ook allemaal slikt en niet één keer zegt ‘maar minister, dit is toch raar wat u nu zegt, u begrijpt toch zelf ook wel dat dit niet het issue is, dat ze hun prachtige werk gewoon mogen blijven doen…..

Minister, wat doet u nu?

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden