We sluiten de poorten

We gaan nu de vierde week in van halfzachte maatregelen met halfzachte gevolgen en halfzachte handhaving. Er zijn dagelijks zo’n 8000 besmettingen en optimistisch Nederland juicht over een afvlakkende curve. Even kort door de bocht? Gooi het slot erop. Vier weken.

In de afgelopen maanden hadden we zo’n totale lockdown al tig keer kunnen uitvoeren. Maar elk plasje moet gepiest door azijnpissers die mij de keel uithangen. Ik heb makkelijk praten, ik heb geen kinderen, geen ouders, geen mensen om me heen die mijn mantelzorg nodig hebben. Natuurlijk moet we zorgen voor hen die ons nodig hebben in de zorg en tegen de eenzaamheid maar laten we stoppen met doormodderen.
Met dicht bedoel ik niet alleen ons leven on hold zetten. Maar stop de persen, stop het onderwijs, stop de werkzaamheden die niet nodig zijn om in leven te blijven, stop de talkshows, stop de Lange Fransjes, stop de waanzin, stop Twitter en Facebook, stop de belasting, stop de doorlopende huren van ondernemers die het niet meer kunnen betalen.
Stop heel even met BV Nederland.
De miljarden die er nu uitvliegen kan je ook gebruiken om elk gezin een lockdownperiode zonder financiele zorgen door te laten komen. Maak de straten vrij voor de zorg en de mantelzorgers die nu nodig zijn.

Het zal wel veel te simpel zijn.

Een volk, samen

Natuurlijk is het voor jongeren erg dat hun leven nu zo beperkt wordt. Ik kan me niet eens voorstellen hoe ik dat had ervaren als ik nu zo jong was geweest. Maar wat zijn vier weken op een heel leven? Als je een rotte kies moet laten trekken doen we dat toch ook niet in vijf keer, elke keer een stukje? Die kies moet eruit.

Ik denk dat we allemaal een pas op de plaats kunnen gebruiken. Wat zou het heerlijk zijn om even niet te zeuren en zeiken en ons zorgen te maken. Om op te ruimen in ons hart en in ons hoofd. Om achterstallig onderhoud aan lijf en geest te doen, om nieuwe dingen te bedenken waar je blij van wordt. Plannen maken voor straks. Hoe we het anders gaan doen, samen.

Niet alleen het virus

Niet alleen het corona-virus moet gestopt worden. Alle energie die verloren gaat in boosheid en woede, in verongelijkt zijn, in leugens en bedrog en manipulatie. In een andere context heb ik wel eens geschreven dat ik er niet tegen kan als mensen zeggen ‘waarom moet mij dit overkomen’. Maar nu zou ik zeggen: laten we die vraag maar wel stellen. ‘Waarom moet ons dit overkomen’. Ik vrees dat er antwoorden zijn en die zullen ons niet bevallen. Omdat we misschien dingen moeten laten die we heel normaal zijn gaan vinden.

7 reacties

Neeltje 21 oktober 2020 at 17:25

We leven natuurlijk wel met ruim 18.000.000 mensen op dat hele kleine stukje aarde. Tel daar bij op dat ‘we’ inmiddels een verwend volkje zijn. Maar ben het met je eens dat iedereen zich nu gewoon aan de maatregelen houdt en een flinke bron geduld aanboren.

Reply
Firma Fluitekruid 21 oktober 2020 at 15:19

Ik zie nu dat Marja ook Denemarken al noemde. En zij zegt zeer terecht dat de Denen zich ook beter aan de regels hebben gehouden. Wij zijn natuurlijk ook een stronteigenwijs volk.

Reply
Firma Fluitekruid 21 oktober 2020 at 15:16

Vooral dat ‘Stop de lange Fransjes’, daar ben ik het heel erg mee eens. 😉

Inderdaad, dat halfzachte beleid heeft ervoor gezorgd dat we weer terug zijn bij af. De massale vliegvakanties naar Spanje, de kerkdiensten met zeshonderd man, het mocht allemaal gewoon. Daardoor zijn er veel mensen in aanraking gekomen met het virus, maar de meesten daarvan zijn jongeren en jong volwassenen. Deze keer overlijden er minder mensen als tijdens de eerste golf. Ze kunnen de symptomen inmiddels ook beter behandelen.

Ik denk dat je aan een kant gelijk hebt. Aan de andere kant zou een volledige lockdown er wel erg inhakken, ik zie meer in het beleid van Denemarken: een lichte lockdown en HEEL veel testen. In Denemarken is er geen oversterfte!
Als er overal blaastests beschikbaar zijn, wordt het allemaal hopelijk wat beter te behappen.

https://guusschrijvers.nl/corona-en-ouderen-denemarken-deed-het-anders-ook-beter/

Reply
Marja 21 oktober 2020 at 15:10

In de zaterdageditie van de Volkskrant staat een interview met Rudi Westendorp, een Nederlandse wetenschapper in Deense dienst. Titel: Het is de volksaard die bepaalt of het virus je wegblaast. De Denen hebben geen ‘tweede golf’. Na de eerste corona golf zijn ze zich correct blijven gedragen. Ze vieren hun vakantie in eigen land en spreken elkaar aan als de gedragsregels niet opgevolgd worden. Dat zou je in Nederland niet durven. Ik zou er bijna voor naar Denemarken willen verkassen.

Reply
Marry 21 oktober 2020 at 14:50

Zeer mee eens!!

Reply
Bernadette 21 oktober 2020 at 11:08

Volledig met je eens. Ik heb er niets aan toe te voegen. Het is te triest voor woorden.

Reply
Tineke 21 oktober 2020 at 10:14

Ik ben het hier zo mee eens! Waarom wordt er niet naar de landen gekeken waar ze die aanpak hebben toegepast? Neem Nieuw Zeeland waar het virus nauwelijks aanwezig is! Natuurlijk wonen daar niet zoveel mensen dicht op elkaar, maar iedereen houdt zich gewoon aan de lockdown regels. Of de landen die ervaring hebben opgedaan met het Sars virus en direct strenge maatregelen hebben genomen. Ons land moet werken aan een andere mindset, wat kan 4 weken alles stilleggen meebrengen aan positieve uitkomsten i.p.v. de nadruk alleen op alle negatieve gevolgen te leggen. En inderdaad, dan moet er geld naar de groepen en individuen die dat nodig hebben, maar dat moet toch kunnen in zo’n rijk land als het onze. Jongeren zijn niet zielig, maar moeten alleen even een pas op de plaats maken! Samen met hun ouders even roeien met de riemen die ze hebben en plannen maken voor de toekomst!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden