Wat wil je later worden?

Ik kijk graag naar medische programma’s. Waar patiënten in ziekenhuizen binnenkomen en teams van verpleegkundigen en artsen  klaar staan om te helpen. Het kan me eigenlijk niet lang genoeg duren, zo’n programma.

Er zijn dan korte gesprekjes met verpleegsters en artsen. Allemaal gaan ze er voor. Tijd voor eten of een praatje is er vaak niet. Ze rennen, vliegen, stellen gerust of zijn zo nodig kordaat in hun optreden. Ze wisten ook al heel vroeg dat ze dokter of verpleger wilde worden.

Beroep
Er zijn zo van die beroepen waar je voor in de wieg gelegd bent. Die van verpleegster is er zo één. Maar ook onderwijzers, brandweerlieden, acteurs, politieagenten, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs. Zo ken ik een ventje van vier die zeker vrachtwagenchauffeur wordt of een vrachtwagen gaat bouwen. Of het meisje van tien dat haar broertje leert lezen. Dat is wel duidelijk dan. Maar niemand, niemand wordt geboren als beleids-adviseur. Om maar even een beroep te noemen. Of vertegenwoordiger in wasknijpers. Of facility manager?

Aard van het beestje
Volgens mij moet de aard van het beestje er in zitten. Als de aard van een vrachtwagenchauffeur in de verpleegster zit, is het niet best. Maar als het past bij jou en het werk dat je doet, dan kom je een heel eind.

Ik wilde schrijver worden. Had geen aspiratie voor iets anders. Maar aspiratie ergens voor hebben wordt ook gevoed door het milieu waar je in groot gebracht wordt. En de tijd waarin je geboren wordt.
Zou ik nu een meisje van tien zijn, dan had ik gevoetbald als een gek, bij een vereniging dan, want voetballen deed ik al.
Of ik had mee gedaan aan Idols.

Daarom is het zo belangrijk dat kinderen aan alles mogen proeven en snuffelen. Zodat ergens op een dag het hart opengaat, er iets gaat stromen door je lijf waar je blij van wordt. Door een toets op een piano, een klodder verf op de muur of door het losse schroefje van de strijkbout.

Milieu en talent
Gelukkig is er ondanks het milieu waarin je opgroeit nog zoiets als talent. Als talent er is, een afwijking van het gezin zeg maar, dan valt dat wel op. Dan is het verder aan jou om er iets mee te doen.
Ik ben geen schrijver maar tik wel teksten op prettige wijze in blogs en gedichten. Dus redelijk dicht in de buurt van de aard van het beestje. En dat is fijn.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden