Wat je kwetst, zegent je ook

Geleend van Djelal Al-Din Rumi, Perzische soefiedichter (1207-1273). En deze mooie spreuk kwam ik tegen op mijn scheurkalender. Als je mij volgt dan weet je misschien dat ik scheurkalenders de meest waardeloze uitvinding ooit vind.

Want zelfs bij een scheurkalender ontkom ik niet aan de druk om dagelijks te presteren. Dat wil zeggen, dagelijks een blad er af te scheuren en te lezen wat er op de voor- en achterkant aan zinvolle informatie staat. (Dit geheel afhankelijk van het type scheurkalender natuurlijk.) Ik loop dan regelmatig weken achter en moet dat van mijzelf ‘inhalen’ om maar niets te missen aan wijsheden of anders bedoelde teksten. Dus ik had ooit besloten: nooit meer een scheurkalender. Schoonzus dacht daar anders over en gaf mij een feestelijk ingepakt exemplaar 2020.
Het ‘ding’ ligt op mijn bureau en dat is eigenlijk de perfecte plek. Als ik even afdwaal, dwaal ik af naar de spreuk van vandaag. Of van gisteren: Wat je kwetst, zegent je ook.

Van 1% waarheid kun je leren

Ik lees: Wanneer je gekwetst bent, zegt dat vrijwel altijd iets over jezelf. Een teken dat je iets nog niet begrijpt, iets waarvan je leert. Hoe waar is dat. Ik kom het gelukkig niet dagelijks tegen maar vaak genoeg. Zeker bij geschreven berichten op social media of in e-mails, kan je makkelijk de plank misslaan. Wellicht is de boodschap niet helder genoeg geformuleerd maar vaak zijn het je eigen kronkels die teksten anders interpreteren. Een ander pijntje kan de oorzaak zijn van het verkeerd begrijpen. En vaak is er maar één oplossing: vragen wat er bedoeld wordt.

Deze wijze soefiedichter zegt: Misschien is de les verpakt in 99 procent onbeschoftheid maar die ene procent die overblijft, daar zit jouw waarheid in. Zo kun je kwetsuren omzetten in zegeningen.

Tjonge, wat heb ik al een lijst aan zegeningen mogen ontvangen en waarschijnlijk blijft dat mijn hele leven doorgaan.
Ook dat vind ik een zegening. Dat je nooit uitgeleerd bent over jezelf en je verborgen gebreken.

 

 

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden