Wanneer zijn we nu eens uitgeleerd?

Nog twee zaterdagen en dan zit het er op. Voor het gemak ga ik er van uit dat ik volgende week mijn diploma Creatief Schrijfdocent ontvang maar ik moet er nog wel iets voor doen en dat gaat nog beoordeeld worden ook.

Stel je voor dat ik volgende week moet bloggen over de deceptie van een diploma-uitreiking waarbij ik ontbreek. Dat wordt vast een leuk en woedend blog. Maar laat ik maar niet op de zaken vooruit lopen.

Opleidingen

Tijdens een praatje met collega’s op de redactie van het AD komen mijn opleidingen ter sprake. Het zijn er veel en ze zijn gevarieerd. Geen mens kan daar op een logische manier een verbinding in ontdekken. De enige verbindende factor ben ik zelf. Van de middelbare school naar een opleiding Kinderverzorging, en van daar vandaan naar Inrichtingswerk. Toen MO Pedagogiek die ik niet afmaakte naar een opleiding tot yoga-docente. Een opleiding tot hypnotherapeute, een grafische opleiding tot desktoppublisher, een opleiding tot manager grafische bedrijven en van daar uit nog tientallen specialisaties op verschillende gebieden.

Pffffff

Bij elke opleiding die ik startte kon ik maar niet over de duur van de opleiding heen kijken. Die wetenschap dat je over drie, over vier, over twee jaar klaar bent met iets wat je nog niet kan overzien. En dan zijn die jaren voorbij en zijn ze voorbij gevlogen. Ook nu weer. Ik vind het altijd spannend om iets te doen, een besluit te nemen waar tijd mee gemoeid is. Neem een huis kopen dat nog gebouwd moet worden… Aan de andere kant: als je het niet doet gebeurt er ook niets in je leven.

Nu ben ik wel klaar

Ik kijk uit naar het einde van de opleiding Docent creatief schrijven. Voor mijn gevoel heb ik nog nooit zoveel moeten DOEN voor een opleiding. Of ben ik het vergeten? Heerlijk lijkt het me om weer vrije weekenden te hebben, geen ‘huiswerk’ te maken, geen essays te schrijven die ik zelf achteraf niet eens meer begrijp (wat vind ik nou echt???).

Maar ik weet ook dat over een maand of wat er weer iets gaat kriebelen. Dat ik iets wil doen. Dat ik schoppen onder mijn kont nodig blijk te hebben om in beweging te blijven. Of ben ik eindelijk in staat mezelf die schop te geven?

Zijn er opleidingen waar je dat kunt leren en belangrijker nog: hoe lang duurt zo’n opleiding?

 

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden