Wanneer ben ik een Rijswijker?

Bijna een jaar wonen we nu in Rijswijk. Rijswijk is een stad in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente ligt aan de zuidkant van Den Haag en aan de noordrand van Delft en heeft een oppervlakte van 14 km². Rijswijk heeft 53.467 inwoners. Eén van die 53467 ben ik, maar waarom voel ik dat niet?

We wonen naar ons zin. Lekkere woning, fijne buren, leuke wijk. Maar alles in mij reageert nog steeds alsof ik die Hagenees blijf die ik nu eenmaal ben. Ik volg de Haagse politiek, het nieuws en maak me druk om typisch Haagse vraagstukken. Totdat ik bijna jammerlijk constateer dat ik daar niets meer mee te maken heb.

Rijswijk is voor mij een zijstraatje van Den Haag. Daarom was verhuizen naar een andere stad (het klinkt zelfs grappig) niet zo’n grote stap. Tien minuten op de fiets en ik ben waar ik graag ben, het centrum van Den Haag. De vraag is nu: hoe integreer ik als inwoner van Rijswijk. Wat is de Rijswijkse identiteit, waar wordt de Rijswijker blij wakker van, waar maakt hij zich zorgen over. Waar zit het gemeentehuis van Rijswijk trouwens… Alles regel je tegenwoordig online. Dus ook het inschrijven in een nieuwe gemeente. Je merkt er niets van. Je hoeft er de deur niet voor uit.

Bestaat de echte rijswijker wel?

De vraag is of er echte Rijswijkers zijn (hoe noem je ze dan? Een Rijswijkman, of Rijswijkvrouwe). Waar zie, voel, ruik, hoor je dat aan? Of is dat het trieste bestaan van een aanleunstad? Dat je altijd een aanhangwagentje blijft van je grote broer of zus? Misschien ga ik me eens verdiepen in de Rijswijkse politiek, de gemeenteraad. Al sla je me dood, ik weet niet wie de burgemeester is terwijl ik de Haagse burgemeesterkrikkeperikelen op de voet heb gevolgd.

‘We’ hebben wel de Boogaard. Een winkelcentrum in Rijswijk waar ik vroeger als kind ook kwam. Het was leuk. Toen. Nu is het hele overdekte deel een mistroostig geheel van leegstaande winkels. Er schijnen plannen te zijn om hier iets leuks voor in de plaatst te zetten. Maar dat duurt nog even.

Waar ik wel blij van word? Het voormalige stadhuis, een prachtig gebouw op een mooie locatie wordt omgebouwd tot een modern Huis van de stad. Met culturele zaken, ontmoetingsplekken en een kamer voor de burgemeester. Ik denk dat ik daar op moet wachten. En we kunnen lopend naar het theater. Binnenkort gaan we dat doen. Naar Casablanca (Ellen ter Damme). Ik had geen idee dat dat ook in Rijswijk ligt.

(Toch maar even opgezocht. ‘Onze’ burgervader is Michel Bezuijen, VVD).

 

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden