Waarom zijn sommige woorden nooit woorden geworden?

Dat zijn van die vragen die je soms kan hebben. Door het spelen van Wordfeud word ik steeds weer op een verkeerd been gezet. Staan er woorden waarvan ik denk: wat is dat? Dan ga ik het opzoeken en dan komt het natuurlijk voor dat ik het woord niet ken. Weer wat geleerd, denk ik dan. Maar het komt net zo vaak voor dat het hele woord niet bestaat.

Soms tik ik dan ook maar op goed geluk wat letters achter elkaar om soms verrast te woorden met een woordwaarde die zijn weerga niet kent (ik overdrijf graag) maar het woord… geen idee wat de betekenis is.

Maar er zijn ook woorden die ik in tik die gewoon niet bestaan. Dat vind ik vreemd. Waarom gebruiken we alle woorden niet die maakbaar zijn? Een woord als ‘nak’. Ik vind het een mooi woord. Maar het is niets. Nak. Nak zou dus een vorm van ‘niets betekenen’ kunnen betekenen maar dan als woordwaarde. Nak is nul woordwaarde. Volgen jullie me nog?

En woorden die niets betekenen noemen we toch nog steeds woorden. ‘Vreemde woorden, rare woorden’. Dus een woord is altijd een woord als er een samenstelling van letters is. Dan zou toch alles bij Wordfeud goed moeten zijn? Ik weet het, het maakt het spelletje ene stuk minder boeiend.

Want dan is het nak.

 

5 reacties

@nj@ 6 februari 2012 at 12:58

Ja ik nak.Vanmorgen fantaseerde ik dat we ‘nak’ gaan gebruiken om uit te drukken dat iets niets aan was. Bijvoorbeeld een voorstelling was ‘nak’. Een film ‘nak’. En heel slecht is dan gewoon ‘naknak’
Idee?

Reply
Wllm kalb 5 februari 2012 at 16:09

Elke dag ontstaan er weer nieuwe woorden. Dat is het leuke van taal. Maar ja wie bepaalt uiteindelijk wat wel een woord is dat je kunt leggen bij Wordfeud? Een vage wordenlijst die door onkundigen wordt samengesteld.
In verhalen en gedichten mag je natuurlijk altijd nieuwe woorden introduceren, maar het is pas leuk als de lezer ze begrijpt.
Nak je?

Reply
HansB 5 februari 2012 at 16:01

Nak bestaat niet?
“I’j mot neet zo dom ut de nak lull’n”!
zeggen ze in de Achterhoek.

Reply
ingridvandenbergh 5 februari 2012 at 15:46

Mooi opgebouwd betoog. Erg jippig ook.

Reply
JeeJ 5 februari 2012 at 13:30

ehdya hiewkl.!!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden