Waar zit mijn usb-ingang?

geheugenDit ken je wel. Een usb-stick. Handig om dingen te bewaren. Foto’s, woorden, gedachten. Zo’n usb-stick is een slim ding. Wachten is het op het moment dat wij, mensen, zo evalueren dat we straks bij de geboorte automatisch zelf een usb-ingang hebben. Gewoon in ons lichaam. Voor mijn part naast mijn oor.

Ik zou er gretig gebruik van maken. En ik zou mapjes aanmaken. Mapjes voor personalia, dingen die mensen gezegd hebben en waarvan het leuk zou zijn als ik ze zou onthouden. Een mapje verjaardagen die ik echt niet mag vergeten en eentje voor overlijdensdata. Dat worden er ook steeds meer. Natuurlijk een mapje voor wachtwoorden en voor woorden die kunnen wachten.
Het aanmaken van zo’n mappenstructuur is trouwens dan een piece of cake. Door onze gedachten kunnen we ordenen en worden vanzelf die mappen aangemaakt die handig zijn. Ik zou opteren voor een noviteit, namelijk de mogelijkheid om gedachten te deleten. Maar ik weet niet of dat dan al kan.
Nu hoor ik je denken, maar we hebben al zo’n ingang toch? Noemen wij dat niet ‘hersenen’? Dat weet ik wel maar ik zie zo’n usb-lichaamsstick meer als een noodvoorziening. Voor als de hersenen beetje bij beetje uitvallen of het gewoon allemaal teveel wordt en de ruimte beperkt blijkt.

Soms denk ik trouwens dat er in mij al mapjes zitten die onbekend zijn. Dat er ineens dingen naar boven komen die je helemaal niet had willen onthouden. Voorbeeld. Van de week luister ik half half naar een registratie van Dutch Valley, een muziekevenement met alleen maar Nederlandse artiesten. Van smartlap tot hard rock. Ik zie Thomas Berge, een zanger die ik niet speciaal wil kennen. Hij zingt een lied, dat ik echt niet ken. Ik denk wel: ‘Knap om zo’n nummer live te doen want de regels volgen elkaar snel op.’

Ik word vanmorgen wakker en zing in mijn hoofd dat nummer. Hoe heb ik dat onthouden? Waarom heb ik dat onthouden? De melodie heeft zich vast geklonken en neem ik mee als nutteloze ballast in een toch al overvol hoofd. Dat staat dan weer haaks op het feit dat ik zijn naam moet googelen omdat ik net nog wel maar nu niet meer, zijn naam heb onthouden.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden