Waar ik me dan toch druk over maak

Na mijn blog van gisteren durf ik nu toch iets te schrijven over een belachelijke ergernis, zo eentje waarvan je denkt ‘laat het los’ maar wat je pas kan nadat je het één keertje wereldwijd hebt gemaakt.

Vriendin en ik kijken graag quizzen. Ik kan ze nu zo snel niet opnoemen maar bijna alles op tv met een vraag en een antwoord vinden wij leuk. Om het deelnemers makkelijk te maken in het begin, stellen bij sommige quizzen de eerste vragen niet zo veel voor. Vragen van een ‘moet-dat-nou niveau. Daar komt mijn ergernis. Kandidaten gaan dan beargumenteren waarom ze voor een bepaald antwoord kiezen.

Voorbeeld

Welk spreekwoord klopt?
A Ieder huisje heeft zijn kruisje
B Ieder huisje heeft zijn pluisje
C ieder huisje heeft zijn ruisje

De vraag is bedoeld om even wat tempo in het spel te krijgen maar de kandidaat zwijgt en zucht en zegt ‘als je thuiszit, lijkt het zo makkelijk, maar hier ga je twijfelen. Want het kan allemaal. Ik dacht in eerste instantie A maar B kan ook, ieder huis heeft wel iets wat opgeruimd moet worden en bij C denk ik nu, ieder huis heeft wel iets dat stoort… ik weet het niet’.

Helemaal erg is het als de argumentatie klopt.

Welk dier blaft?
A hond
B leeuw
C poes

‘Een leeuw brult of gromt, een kat miauwt of spint, dat is ook een geluid maar dat is geen blaffen. Ja, dan blijft antwoord A over. Ik kies dus voor antwoord A.

Dan heb ik het gehad. Die deelnemer is af. Direct. Einde oefening. Next.
De quizmaster doet het beter dan ik. Je ziet wel het ongeduld, het minzame lachje, heel soms ook maakt hij of zij een vileine opmerking maar het mag niet baten. De argumenten blijven komen. Meestal met een superieure blik op het gezicht van kijk mij eens slim zijn dan.

Nou. Dat wilde ik even kwijt. Misschien raak ik het nu kwijt want hoe dan ook, het is zonde van mijn tijd.

2 reacties

izerina 7 april 2021 at 07:55

Oh heerlijk,je ergernis. Mijn man heeft dat door het niveau van de vragen en kijkt dan niet meer.

Reply
Ria Gerritsen 6 april 2021 at 19:02

Volgens mij moet dat van die spelletjes zender. De kandidaten moeten die tijd vollullen zeg maar. Inderdaad bijzonder ergernis wekkend.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden