Vrouwen op het strand

w beeld

Griekenland is al jaren mijn favoriete vakantieland. De mensen, het weer, de geuren, de lome dagen en nachten. In mijn eigen land zul je mij niet zonnend aantreffen op een strand maar hier? Ik heb vaste ligplaatsen.

Van naaktstrand tot nu

Toen ik jonger, mooier, maar als altijd ontevreden was over mijn uiterlijk, was het naaktstrand een goede dekmantel. Bloot is iedereen mooi of niet mooi, perfectie bestaat wel maar is akelig leeg om te zien. In die tijd was topless ook heel gewoon, totdat we plotseling besloten dat het echt niet meer kon. Voor vrouwen dan. 

Bikini

Het heeft mij altijd verbaasd dat het op een gegeven moment (maar wanneer dan) ook over is met de bikini. Voor vrouwen dan. We moeten met het verstrijken der jaren steeds meer verbergen van ons lichaam. Op die manier komen we vanzelf op een dag in een burka tevoorschijn. 

Maar er is een kentering gaande. Steeds meer vrouwen liggen/lopen in bikini. Mocht je al enige twijfel hebben over je eigen looks: ga naar het strand. Geen betere remedie tegen onzekerheid. Kies dan wel een strand, zoals hier, waar de gemiddelde leeftijd opvallend hoog en aanzienlijk is.

Drie knieën

Een jaar of wat geleden kreeg ik een kunstknie. Het ziet er niet fraai uit. Het litteken is zo groot en breed dat het lijkt alsof ik links, twee knieën heb zitten. Maar door al het moois dat ik om me heen zie, krijg ik er schijt aan. Met het ouder worden ontvang ik een nieuwe mantra die mij bevalt: ‘het is niet anders’.

Flubberarmen, kippennekjes, dansende dijen, flabberkuiten, wiebeltenen, vadsige buiken …. mannen kunner er ook wat van.

Het gaat te ver om hier al jubelend over mijn gebreken te spreken. Ook mijn gedachten zijn nog niet zo ver ontwikkeld. Vanuit mijn liggende positie ontwaar ik een bloot bovenlichaam met zoveel hobbels en bobbels dat ik niet weet waar borsten en buik beginnen. Heel even denk ik ‘moet dat nou, zo voor mijn ogen.’

Een teleurstellende gedachte. Maar zo lang ik dit nog denk hoeft niemand in mijn omgeving bang te zijn dat ik plots totaal de remmen loslaat. Drie knieën is genoeg.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden