Vrienden en ontvrienden

Op de Social Media maken we veel ‘vrienden’. Met het grootste gemak voeg je iemand toe aan je lijstje van min of meer bekenden. Terwijl op Linkedin andere regels gelden is Facebook voor mij nog steeds het meest persoonlijke platform om dat te doen.

Soms krijg ik uitnodigingen van mensen die ik helemaal niet ken. Ik ga dan op onderzoek uit: waar komt dit verzoek vandaan en wat zouden wij samen kunnen delen. Vind ik geen duidelijke reden dan sla ik zo’n vriendschapsverzoek af.

Ontvriendapp

Er is een facebookapp waarop je kan zien wie jou ontvriend heeft en wie de nieuwe aanwinsten zijn. Ik blijk er vijf kwijt te zijn. Vier die ik zelf niet kende en waarvan ik me ook afvroeg waarom zij op mijn lijstje stonden en eentje die ik wel kende. De partner van een (facebook)vriend. Na het eindigen van die relatie werd blijkbaar al het aanhangende spul geloosd. Ik begrijp dat wel.

Gebroken lijntje

Een tijd geleden miste ik plotseling berichtjes en reacties van een voor mij belangrijk persoon. Bij nader onderzoek blijkt deze persoon niet meer in mijn vriendenlijst te staan. Na een e-mailcontact blijkt de ander de echte vriendschap te missen. Is voor deze persoon FB geen aan- of opvulling van vriendschap en gaat vriendschap verder dan ‘likes’ en ‘duimpjes’.

Ik ben gedumpt zonder dat ik het wist en de les is wel duidelijk. Maar buiten die les, waar ik echt lering uit trek, denk ik ook dat ik FB op een andere manier waardeer dan anderen. Voor mij is FB een vlotte manier om op de hoogte te blijven van het het leven van mensen die we zelden zien maar die wel in mijn hart zitten. Ik ben een binnenzitter, letterlijk en figuurlijk. Bellen is al een te heftige manier voor mij om contact te onderhouden en zoek ik andere manieren die mij beter passen om in contact te blijven. Ik respecteer en begrijp volledig dat anderen dat anders ervaren.

De app om te zien wie wel en wie niet wil blijven heb ik verwijderd. Maar je kunt dus net zo makkelijk met iemand vriend worden als dat je iemand kan ontvrienden.
Het ene zie je vanzelf, het andere merk je pas als je echt aan die ander denkt.

1 reactie

Nicole Orriëns 1 oktober 2019 at 11:04

Ik hoef niet te weten wie mij allemaal ontvriend. Ik weet nu al dat ik dat dan naar zal vinden. Wat niet weet wat niet deert wat mij betreft. Ignorance is bliss etc.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden