Vraag niet ‘waarom niet’

Vrijdagavond waren we bij een show van Sanne Wallis de Vries: ‘gut’. Een aanrader. Grappig, snel, ontroerend, cynisch, hilarisch. Haar eerste lied: ‘vraag niet waarom niet’ bleef bij mij hangen.

Zij doelde op vragen waar een ontkenning in zit. Vraag me bijvoorbeeld waarom wel, maar niet waarom niet. Voor ‘wel’ zijn er argumenten, voor ‘niet’ vaak niet.

Telefoontje

Mijn telefoon gaat. ‘Anoniem’ staat er. Ik ken geen anoniem dus heel vaak besluit ik dat niet op te nemen. Maar soms schuilt er achter ‘anoniem’ een echt mens die echt iets van mij wil, dus heel, heel, heel soms neem ik dan op. DOM.

‘Met mij’
‘Goedemorgen, middag, avond mevrouw, heeft u een momentje?’
‘Uh, waar gaat het over?’
‘Over energie. Over windmolens. Over een telefoonabonnement. Over waterverontreiniging. Over een rattenplaag. Over een lidmaatschap van ‘alles voor niets’, over kurkentrekkers voor flessen zonder kurk’.
‘Uh’ nee, ik heb geen interesse’.
‘Maar mevrouw, ik heb een geweldige aanbieding. U hoeft niets te doen. Het levert u, dat niets doen, als snel een besparing op van 50 procent. Dat wilt u niet?
‘Nee, echt geen interesse’.
‘Mag ik u vragen, mevrouw, waarom niet?’
‘Uh, tja, uh…., gewoon, geen interesse, ik heb al, ik ben al geweest, het interesseert me niet’.
‘Waarom niet?’

Dan ga ik hakkelen.
Het kan natuurlijk anders. Ik kan gewoon zeggen ‘omdat het je geen donder aangaat waarom ik iets niet wil, domme koe’. Maar ook door anonieme telefoongluurders wil ik blijkbaar aardig gevonden worden.
Welke slimme marketingstrateeg heeft dit bedacht? Deze ‘waarom niet’ vraag.

Stel

Stel nu dat iemand vraagt, zomaar iemand: ‘Waarom ben je niet verliefd op mij’.
‘Waarom heb je geen drie konijnen?’
Ik heb zelfs geen één konijn, dus tja, waarom geen drie?

Wat willen ze bereiken met dit soort vragen? Simpel. Ze willen gewoon dat je zelf ook gaat denken dat jouw antwoord echt nergens op slaat. Maar op sommige ‘waarom-niet-vragen’ is geen antwoord te geven is. En dan ga ik, ga jij, gaan wij hakkelen. ‘Uh, tja, uh, ik wil het gewoon niet’. Dat klinkt als een niet overwogen antwoord op een toch legitieme vraag.
‘Waarom ben je niet verliefd op mij?’
‘Omdat’.
‘Dat is toch geen reden, kun je niet met iets beter voor de dag komen? Dat verdient deze vraag toch tenminste wel. Een oprecht antwoord op een oprechte vraag’.

En dan gebeurt het

Je bent zelf ook niet tevreden met het antwoord. Je verwacht van jezelf ook argumenten die hout snijden. Dus ga je hakkelen, stuntelen, uhuhen. En is het allerergste geval besluit je dan toch ‘ja’ te zeggen op iets wat jou inderdaad niets kost, behalve het voeren van dat uitermate vervelend telefoongesprek, waar je vanaf wil.

Je zegt ‘ja, doe dan maar’. De mevrouw vraagt niet ‘waarom wel’. Ze kijkt wel uit.
‘Mevrouw, ik ga ons volgende gesprekje opnemen zodat we zeker weten dat we u voorgoed als klant bij ons vervelende bedrijf kunnen registreren, heeft u daar bezwaar tegen?’
‘Nee’.
‘Mag ik u vragen, waarom niet?’

…. maar dat vragen ze natuurlijk net niet.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden