Vooroordelen en veroordelen

Gisteravond twee programma’s gezien, één ging over hoe tolerant Nederland is ten opzichte van homo’s en het tweede programma was Over de streep.
92% van de Nederlanders blijkt geen moeite te hebben met homo’s. Fantastisch nieuws toch? Maar. Natuurlijk is er een maar. ‘Doe wel gewoon, zeg. Loop niet hand in hand, geef geen kus, doe niet alsof je van elkaar houdt. Val niet op’.
Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) geeft nog niet toe aan de wens om op scholen, homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Dom. Niet alleen moet dit gedaan worden maar er moet al veel eerder mee begonnen worden. Op de lagere school, juist als kinderen nog niet in de pubertijd zitten en het leven al moeilijk genoeg lijkt, kan dit besproken worden. Vertel kinderen over mensen, hoe verschillend mensen zijn, hoe
mooi mensen zijn. Maar ook hoe verdrietig en alleen sommige mensen zijn omdat iedereen wil dat ze hetzelfde zijn als zij. Jonge kinderen zijn gevoelig voor verdriet en pijn.
Maar ouder? Een puber-jongend, homo, huilend in de groep, zal alleen maar weerstand oproepen.

Jong geleerd...

Het programma Over de streep is overgewaaid uit Amerika en dat is het ook, heel Amerikaans. Groepen van een middelbare school worden in een ruimte bijeengebracht en uitgedaagd helemaal los te gaan. Schreeuwen, springen, zingen, lachen. Daarna gaan ze in groepjes uiteen en praten onder begeleiding over iets waardoor ze emotioneel geraakt werden. Ze praten over de scheiding van hun ouders, over de zelfmoord van de vader, over het pestgedrag van anderen, over de leegte van het bestaan, over vriendschap.
Ontroerende verhalen.
Als de hele groep weer samen is, staat de groep voor een grote lijn die over de grond loopt. Gevraagd wordt over te steken als je bijvoorbeeld iemand bent verloren door zelfmoord. Of als je moet zorgen voor je ouders, als je je gepest voelt, eenzaam bent, alleen bent.

Pijnlijk verrassend hoe veel kinderen en volwassenen overstappen. De groep die ’thuis’ blijft geeft een teken van saamhorigheid en vangen de mensen op als ze teruglopen. Het werkt echt. De kinderen veranderen hun gedrag, ook als een maand later hier naar terug gekeken wordt.

Dit zou op elke school moeten gebeuren. Sterker nog, dit zou binnen elke werksituatie plaats moeten vinden waar volwassen mensen zich kinderachtig gedragen. En, laten we eerlijk zijn, dat is op elke werkplek.
Er is alleen een probleem want als volwassen mens zijn we veel minder geneigd te leren, je hoofd te buigen, te laten zien wie je werkelijk bent. Alle bagage zit nog op je rug. Alles heb je al gedaan om te voorkomen dat men ziet hoe kwetsbaar je bent. Probeer dat maar eens terug te draaien.

Daarom. Daarom, begin vroeg om kinderen te leren respect te hebben. Voor zichzelf, voor de ander. Dan wordt het misschien een beetje beter ooit.

10 reacties

mariska 8 augustus 2011 at 11:32

Ik heb ook beide programma’s gezien! Erg indrukwekkend.. Ben het met je eens Anja! Mooi en duidelijk geschreven!

Reply
Vincent 8 augustus 2011 at 09:27

Wat een randdebiel zeg….
P.H.M. staat zeker voor Pompeus Hautain Misselijkmakend. Gatver… Zielig ventje

Reply
Hans 6 augustus 2011 at 19:44

Beste PHM of moet ik zeggen Klaas V of was het Anja Bos of een der vele andere namen waarop je diverse blogs en de VK site bestookt met absurde meningen. Een man met verstandelijke beperkingen telt in deze wereld ook niet mee dus UW mening is in deze niet relevant want U behoort hoogst waarschijnlijk tot de categorie van de “man met beperkte verstandelijke vermogens”.

Mensen met ziekelijke gedachten, zoals PHM, tellen ook in deze wereld niet mee.

Reply
P.H.M van de Kletersteeg 6 augustus 2011 at 17:29

Jarenlang opgetrokken met een vriendin die DACHT dat ze puur lesbo was.Dat was ze niet.Ze raakte ook opgewonden van mij.
Maar wat ze niet kon hanteren, was de standaard man-vrouw spanning
Daar had ze mee kunnen leren omgaan.
Voila: keuze mogelijkheid

Daarnaast een vrouw NL; al is dom gemeen en lelijk nog steeds een vrouw en daar is een tekort aan.
Normaal kunnen vrouwen zich passief opstellen in verhouding tot mannen

Een man, met bv een te slechte baan: telt niet mee.

Reply
P.H.M van de Kletersteeg 6 augustus 2011 at 17:22

Normaal behelst geen oordeel; maar een logisch meetpunt.
Voor het voortbestaan van het soort is hetero normaal.

Homofilie niet; pedofilie niet, gerontofilie meestal niet, animalisme niet.

Als je homofilie als normaal beschouwd, moet je dat ook doen met alle andere vormen van deviant gedrag; dus ook pedofilie en necrofilie en noem maar op.

Als je zegt homofilie moet getolereerd worden; is ok; want het bestaat het is een realiteit.
De realiteit ontkennen is onzinnig en zinloos.

Reply
Marijke 6 augustus 2011 at 12:54

Ik heb de reactie van P.H.M. van de Kletersteeg nu voor de derde keer gelezen en weet nog steeds niet hoe ik dit moet plaatsen. Ik ben hetero en mijn leven is niet moeilijk, ik ken homo’s wiens leven ook niet moeilijk is. Feit is echter dat er mensen zijn die het wel moeilijk vinden. En van “keuze” is mijns inziens geen sprake. Zolang men daar echter niet van overtuigd is blijven er mensen bestaan die het fout vinden om homosexualiteit als “normaal” te zien.

Reply
P.H.M van de Kletersteeg 5 augustus 2011 at 18:29

Wat “normaal” is is alleen een meetpunt en relatief makkelijk te stellen.
Dat is dat, wat nodig is voor instandhouding van het soort; heterofilie.
Dat neemt niet weg, dat homofilie getolereerd zou moeten worden.
maar dat neemt ook niet weg, dat het fout is het als “normaal’ te zien.
Wat een tv programma ook zegt: homofilie wordt in NL GETOLEREERD niet geaccepteerd
Daar is een verschil.

Voorlichting op school ontaard al gauw genoeg in reklame; en dat is niet handig voor pubers.

Hoe je het ook bekijkt: voor een hetero is het leven moeilijk; voor een homo moeiljker.
is er een keus voor een puber; kies dan voor hetero.

Reply
Marjelle 5 augustus 2011 at 16:28

Ik heb ‘Over de streep’ ook gezien gisteren en ondanks het wel erg Amerikaanse begin (moest ik even doorheen) vond ik het een ontroerend programma. Ik ben het ook met je eens dat dit op elke school en in elke (pesterige) werksituatie zou moeten gebeuren.

Reply
Vincent 5 augustus 2011 at 14:31

Ik ben blij dat mijn kinderen opgroeien zonder die vooroordelen en van dichtbij kunnen zien hoe natuurlijk en gewoon het is… Voor hen is het nu al normaal, wat het eigenlijk voor heel Nederland zou moeten zijn…

Reply
Marijke 5 augustus 2011 at 08:17

Wat een mooi betoog! Jammer dat niet meer mensen kennis kunnen nemen van dit verhaal, want het is zó waar. Ik denk dat het tijd wordt voor een column in een goedgelezen krant/tijdschrift. Wie kan zijn/haar netwerk hiervoor inschakelen?

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden