Beeldig bestaat. Ik ben er geweest.

Foto: Akbar Simonse

Nu woon ik er al heel wat jaren. Eigenlijk mijn hele leven bijna. Ben een echte Hagenees. Houd van mijn stad. Ben er bekend. Maar pas sinds een week of drie ben ik verliefd geworden op mijn stad. Falling in love, anders kan ik het niet zeggen.

Sinds kort werk ik als freelancer twee dagen in de week bij het AD. Over dat freelancer-zijn later een keer, maar ik meld me sinds kort dus bij een statig pand in Den Haag, nog geen kilometer verwijderd van het stadhuis, waar ik 25 jaar lang binnen mocht gaan. In de pauze wandelde ik voorheen wat door de Grote Marktstraat, het Spui en langs winkels die iedereen kent.

Lange Voorhout

Nu steek ik de straat over en wordt omarmd door het Lange Voorhout. Het lijkt alsof ik een geschiedenis wordt ingetrokken die er altijd al was maar waar ik me niet door liet vermurwen. Ik was er toen de zon scheen, ik was er toen de blaadjes vielen en elke keer wordt ik overvallen door de schoonheid van deze straat met allure. Alsof je van een broodje kroket overstapt op een sandwich jamón Ibérico de Bellota Reserva (ham) met truffel. Elk bankje roept me, elke boom vraagt om een omhelzing. Zelfs de mensen lopen anders dan in de Grote Marktstraat, waar je gehaast winkel in en uit loopt om in een half uurtje nog even snel je boodschappen te doen. Niets van dat alles op het Lange Voorhout. Hier pauzeer je letterlijk, de goudgele bladeren op de grond vormen een rijk vloerkleed onder je voeten.

Ontluikend

Gedichten kunnen hier ontstaan. Liefdes kunnen ontluiken. Ontmoetingen kunnen gevolgen hebben. Er hangen beloftes in de lucht. Mensen lopen niet maar schrijden, mensen praten niet maar converseren, mensen werken niet maar dromen. Het is van ‘oh, oh, Den Haag’ naar ‘wat voor een weer zou het zijn in Den Haag’. Vanaf het Lange Voorhout wandel je zo de Denneweg op. Ook zo beeldig. Beeldig… wanneer heb ik dat ooit gezegd, behalve om het belachelijk te maken.

Maar beeldig bestaat. Ik ben er geweest.

Had ik al verteld dat we gaan verhuizen naar Rijswijk?

 

1 reactie

Elke zaterdag: gedichtendag | Een regel per dag 30 september 2017 at 07:18

[…] schreef ik over een prachtig stukje Den Haag. Vandaag een andere kijk op deze stad van dichter Remco […]

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden