Veerkracht

De mooiste definitie die ik tegenkom als ik ‘veerkracht’ google is deze: het vermogen om na te zijn uitgerekt of ingedrukt, weer de oorspronkelijke vorm of positie in te nemen’.

‘Veerkracht’ is het woord dat in mij opkomt als ik zojuist het interview terug hoor met Simone Kleinsma in De Wereld Draait Door. Maar ook het woord dat ik voel als ik de afscheidsbrief lees van burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Kleinsma is achterblijver van haar grote liefde, Guus Verstraete, Van der Laan gaat de tijd die hem nog rest, doorbrengen met wie hij achter gaat laten.

Oorspronkelijke vorm

Kleinsma staat dit weekend in het DeLaMar theater voor de première van Was getekend, Annie M.G. Schmidt. Zij zingt daar een lied over het doorgaan zonder partner zoals ook Annie M.G. Schmidt moest na het overlijden van haar man. Hoe doe je dat? Zingen over de pijn van een ander terwijl je eigen pijn zich nog in een stadium van ontluiken bevindt? Ik vermoed dat je pas weet wat veerkracht is als je zelf zo’n tragedie hebt meegemaakt in je leven. En je oorspronkelijke vorm terugvinden, kan dat? Het zal er verdacht veel op lijken en met een vluchtige blik zal het verschil niet te zien zijn. Maar de oorspronkelijke vorm is er niet meer, wordt uitgebreid met kleine inkepingen of uitstulpingen. De inkepingen die we allemaal in onze eigen vorm een plek proberen te geven.

Verlies is meer dan ‘zonder’

Ik weet niet of ik veerkracht heb. Er zijn van die dingen die je pas weet als je ze meemaakt. De vraag stellen maakt wel dat ik me meer bewust ben van de veerkracht van mensen om mij heen. Die iemand verloren zo dicht bij het hart dat er scheurtjes in ontstonden. Ik weet ook niet of het een kracht is die je zelf ontwikkelt of is die kracht er omdat je toevallig zo in elkaar zit. Dat je na verlies weer een glimlach ontdekt, je plotseling een melodie neuriet of een kindje wiegend in slaap sust. Wat maakt dat je doorgaat? Ik kan niets anders bedenken dan dankbaarheid voor wat je is overkomen aan liefde in je leven.

Zonder liefde ben ik in ieder geval weerloos.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden