Van liplikkers tot grasgarnalen

Dit mag je toch wel een liplikker noemen. Liplikker is één van de woorden op de lijst van ‘verzinwoorden van Roald Dahl.

Gisteren deelde ik tijdens de laatste creatieve schrijfles alweer, de lijst uit aan de cursisten. Met het verzoek om twee woorden uit te kiezen en daar een verhaal over te schrijven.

Een ‘akkiebakkie’ kreeg zowaar meerdere betekenissen. Een kind zegt tegen zijn vriendje: ‘als mijn moeder dit weet krijg ik op mijn akkiebakkie’. Nou dan weet je het wel.

Verzinwoorden

Het leuke van verzinwoorden is dat ze niet bestaan maar makkelijk hadden kunnen bestaan. Ik ken schrijvers die woorden verzinnen waar je bij staat en waar je niet eens je wenkbrauwen bij fronst. Omdat het woord klopt. Of past in de context van een verhaal. Zo hadden wij bij de gemeente Den Haag als communicatieafdeling reuze lol over de ‘nal’.
‘NAL stands for ZENworks Suite Network Delivered Application Shortcut’, vrij vertaald de lijst van applicaties die je op je scherm te zien krijgt.

Nal

Nal klinkt viezig. Al snel vlogen bij ons de nallen over het bureau. ‘Krijg wat je aan je nal’. ‘Krijg zelf wat aan je nal’. Iedereen begreep dat een mens niet blij wordt als ‘ie iets aan zijn nal’ krijgt.
Hoe mooi zou het zijn als jij de bedenker van een ‘nalwoord’ bent dat heel het land het gaat gebruiken. Met jouw copyright-teken er bij?

De cursisten gisteravond maakten prachtige verhalen met onbegrijpelijke woorden. Een kolossalige droomblazer: wie kent het niet?

Verzin een woord

Wie doet er mee? Verzin een woord en stuur het naar mij toe. Dan maken we onze eigen lijst met ‘nalwoorden’. Gisteravond werd al ‘schuinschrijver’ geopperd. In hoeverre dat met het regeerakkoord te maken heeft…. Maar ik zou geen schuinschrijver genoemd willen worden.
Op schijtebreier. Of waterprutter.

Dit heet spelen met taal. Dat doe ik ook tijdens de cursus. Dan moet je soms van de gebaande wegen af, anders denken en anders durven denken. In november start mijn nieuwe beginnerscursus Creatief Schrijven. Wie doet er mee? Alle rapschransers verzamelen.

2 reacties

Anoniem 11 oktober 2017 at 14:42

Erg zeg. Terwijl ik heus wel kan spellen…jouw cursus dus. Groet Emie

Reply
Anoniem 11 oktober 2017 at 10:07

Deze rapschransende blogster heeft wel belangstelling voor jou cursus. Kun je er iets meer over vertellen? Startdatum, duur cursus, locatie, kosten etc. emiewempe@gmail.com

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden