Van bed-bretels en graaiplekken

bedbretel-detail-groot

Als je een woning deelt met elkaar, het bed deelt met elkaar, dan zijn er zo van die inimini ergernisjes. Ergernisjes kan ik het niet eens noemen, het zijn die ‘dat doen we nu eenmaal anders’ momenten. Zo kennen we allemaal het dopje van de tube tandpasta. Of hoe hang je de wc-rol op, achterlangsrollend of voorlangsrollend?

Vriendin en ik hebben dat soort dingen niet maar we hebben wel duidelijk onze verschillen in bedgenoegens. Zo wil ik een gevuld dekbed voelen bovenaan het dekbedovertrek, geen flubberig, leeg bovenkantje van het dekbedovertrek. De onderkant moet ook kreukelvrij en strak ingebed liggen. Noem me neuroot, het is niet anders. Vriendin heeft geen last van dit alles. Al ligt het dekbed opgerold in de overtrek, overdwars of anders, het maakt haar niet uit. Ze ligt, ze trekt het overtrek over haar heen en snurkt.

Het is dus eigenlijk heel lief hoe Vriendin meewerkt aan mijn bed-opmaakritueel. Zo’n eerste avond ligt het dan ook perfect maar daarna komen er kreukels in het bedgenoegen.
Ik deel dit met mijn collega’s die dit herkennen. G. heeft de oplossing: bedbretels. Ik en collega 2 willen dat ook. We bestellen. Ik vertel het Vriendin. Ze kijkt me fronsend aan. ‘Ben benieuwd’, zegt ze fijntjes.

De bedbretels zijn binnen. Vriendin kijkt er glimlachend naar. We gaan het doen. Nu zijn Vriendin en ik niet handig. Het simpel aanbrengen van bedbretels aan dekbed en overtrek bezorgt ons de slappe lach. Hoe doe je dat slim? Mijn eerste bedbretel gaat kapot. ‘Stevig spul’, zegt Vriendin. Uiteindelijk zitten er drie bretels ongeveer waar ze moeten.

We gaan slapen. Vriendin vraagt hoe ik het vind. Dat weet ik nu natuurlijk nog niet. Ik vraag haar of zij er last van heeft. Vriendin bromt en is echt van slag. ‘Nou’, zegt ze, ‘ik vind het niks, ze zitten precies op mijn graaiplek’.
Graaiplek? Wat is een graaiplek?
Laat dat nou de plek zijn waar vriendin altijd het dekbed vastgrijpt om het lekker over haar heen te trekken. En precies daar zit een bed-bretel. Dat is irritant, dat begrijp ik wel.
Dus of deze bretels de oplossing worden voor mijn probleem, ik heb geen idee. Maar het heeft ons wel dichter bij elkaar gebracht. Anders had ik dit nooit geweten.
Vriendin heeft een graaiplek. Nou jij weer.

1 reactie

Irene 28 februari 2016 at 12:25

Erg leuk stukje… En zo herkenbaar!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden