Uit mijn hum

Vanmorgen in de tram dacht ik, wat gek dat ik gisteren zo uit mijn hum was.

Zomaar een zin, die we misschien wel duizend keer zeggen, (ligt er aan natuurlijk of je vaak uit je hum bent). We zeggen trouwens nooit: ‘Ik ben vandaag in mijn hum’. Waarom niet?
Benieuwd zoals altijd ga ik op zoek naar de oorsprong van hum.
Wat een tegenvaller is dat. Hum is niet anders dan een afkorting van humeur. Maar wat is dan humeur? Humeur is een gemoedstoestand, kan dus zowel prettig als niet prettig zijn. Dus hoe kan je dan uit je hum zijn, ik neem aan dat we altijd in een hum zitten.

Hum komt ook voor in de mantra OM MANI PADME HUM. De bedoeling van een mantra is om deze te blijven herhalen. Als je dat doet, dan krijgt HUM ineens een prettige klank, bijna zoiets als ‘hmm’. Maar zeg dat maar niet hardop.

2 reacties

svara 9 december 2011 at 00:12

Er wordt gezegd dat door het reciteren van OM MANI PADME HUM (o.a.) het ego wordt gezuiverd.
Mogelijk dat dit je uit jouw HUM brengt ­čÖé
Specifiek HUM zou de geest van verlichting vertegenwoordigen……
Als dat zou kunnen dan wil ik ook wel even uit mijn hum…..hmmm

Reply
roos 8 december 2011 at 08:11

ik ben vandaag in mijn hummer

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden