‘Trek een zak over je naakte hoofd’

Gisteren weer een afgrijselijk bericht. Een jongen springt in Enschede van een flat omdat hij een naaktfoto van zichzelf ziet op Instagram. Een jongen. Dood. Een afschuwelijke dood.
Dit keer was het een jongen, heel vaak zijn het meisjes. Die zelf een foto opsturen naar de jongen waar ze verliefd op zijn. Niet nadenken maar met gierende hormonen in hun lijf in de weer zijn om zichzelf weg te geven.

Ik denk dat ze daar nog even mee bezig zijn ook. Want je wilt wel een mooie foto sturen natuurlijk. En die jongen… die wil het wel zien en op momenten dat hij haar niet meer zo aardig vindt, stuurt hij die foto rond. ‘Daar ga je, slet.’

Ik kan me nu afvragen waarom wij dat niet deden vroeger maar het antwoord is simpel. Omdat het niet kon. En omdat bloot en naakt toch nog aan meer regels hing dan tegenwoordig.
De roep om meer actie aan politiek en justitie is terecht. Als er een hele hoge, vervelende straf staat op het ongeoorloofd delen van privé-foto’s, dan zal dat helpen. Op den duur. Maar niet genoeg vermoed ik.
‘Als je dan zo nodig in je blootje in de cloud gezien wilt worden, trek dan een zak over je hoofd.’ Ook een aardige. Maar wie doet dat? Want hoe weet je vriendje dan dat jij het bent? Dan wil hij daar weer bewijs van.

Zou het helpen als mensen die slachtoffer zijn van deze fototerreur in lagere klassen hun verhaal houden? Nog voordat jongens en meisjes bezig zijn met elkaar verleiden tot gedrag dat nog niet te overzien is? Ik denk het wel. Als jonge pubers horen en zien wat het kan doen met iemand, denk je misschien wel twee keer na voordat je jezelf tentoonstelt in je blote nakie.

Met bloot is niets mis. We zijn allemaal bloot van nature. Er is pas iets mis als het mis gemaakt wordt. Als je wordt uitgelachen, uitgescholden. Als je je nergens meer kunt vertonen omdat er overal ogen zijn die jou spottend veroordelen.

Die jongen in Enschede, een Turkse jongen, kon het niet aan. Zijn zelfportret voor een spiegel was de wereld al aan het rond gaan. En iemand heeft die foto op internet gezet. Met dezelfde onnozelheid waarmee meisjes zelf hun foto’s plaatsen, heeft deze persoon grappig en stoer willen zijn.
Hoe leren we in godsnaam met al onze mogelijkheden omgaan?

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden