Tram-ontmoeting

Wij wachten samen op tram 2 naar het centrum van Den Haag, onderweg naar een etentje. Bij de halte komt een oudere, sportieve dame aangelopen. Ik vraag haar of ze wil zitten. Ze schudt het hoofd. ‘Ik heb net een uurtje gelegen’, zegt ze. Als de tram komt zoeken we een plek.

Naast ons in het gangpad zit een man van ongeveer 35 jaar. Een controleur loopt langs en de man beweegt wat ongemakkelijk. Hij begint direct tegen de controleur uit te leggen dat zijn kaartje misschien niet meer geldig is.
“Ik heb net mijn kinderen teruggebracht en heb gelijk weer de tram terug gepakt. Ga echt niet nog een keer drieenhalve euro betalen’. Zijn kaartje wordt gecontroleerd en is nog geldig. De man haalt opgelucht adem en snuift nog een paar keer opgewonden door zijn neus. De oudere dame zit achter hem en zegt dat het inderdaad wel duur is. Zeven euro voor zo’n dubbele rit. De man en de vrouw raken in gesprek. Hij blijft voor zich uit kijken maar er volgen ontboezemingen van beide kanten. Hij heeft een uitkering, maar werkt wel veertig uur in de week, slaapt weinig en zijn ex vond hem te veel een vrijbuiter. De oudere vrouw heeft ook niet veel geld, slaapt ook slecht maar ja, oudere mensen hebben minder slaap nodig, en slikt medicijnen tegen een hoge bloeddruk.

Het duurt precies vijf haltes voordat de vrouw opstaat en naast hem gaan zitten. Zij vervolgen het gesprek. Zij wijst hem op een lege fles cola die bij buiten de halte is achtergelaten. ‘Dat doe je toch niet’. Hij zegt dat hij zijn kinderen ook wijst op rotzooi buiten en dat je dat moet opruimen. ‘Je moet ze toch opvoeden, niet dan’? En dat zijn ex hem er uit heeft gezet een paar maanden geleden. ‘Het is niet anders. Als zij niet wil dan komt het niet meer goed.’

De vrouw zegt: ‘Wij bleven bij elkaar. Dat deed je toen. Ook als het niet goed ging. Maar eerlijk gezegd denk ik dat je beter kan stoppen met een relatie als het niet werkt, is voor de kinderen ook beter.’
Ze kondigt alvast aan dat zij de volgende halte er uit moet. Hij zegt dat hij eigenlijk deze halte al had moeten nemen maar hij reist gezellig nog een halte verder mee.
Wij stappen dezelfde halte uit en ik zie hoe de man en de vrouw elkaar gedag zeggen.
Mooi, dit soort korte ontmoetingen.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden