T’is kersemis, t’is kersemis

Aan deze engel te zien zou dit stukje: ’t was kersemis, een betere titel zijn want dat is ook zo. Tijdens de kerstdagen kreeg ik ineens een herinnering aan dit lied van de cabaretgroep Don Quishocking. Je moet echt wel wat jaartjes rondlopen om die groep nog te kunnen herinneren. Het gekke is dat ik de tekst en het lied wilde laten horen aan jullie maar dat er dan honderdduizend andere herinneringen naar boven komen en dit stukje in mijn hoofd inmiddels al tien keer heb geschreven met elke keer een andere invalshoek.

Maar terug naar ’t is kersemis. Het lied of gedicht van Don Quishocking. Ik heb daar een mooie herinnering aan die mij misschien wel gevormd heeft destijds. Ik zat op de KVJV opleiding. Geen idee wat het was maar ik moest wat dus ging ik leren om voor kinderen te zorgen. Wat een gave opleiding was dat. We zongen en we speelden toneel en daarnaast waren er natuurlijk genoeg saaie vakken. Voor mij was de opleiding een kennismaking met mijn eigen talent. Dat ik wilde schrijven, wist ik al maar dat ik muziek/toneelstukken kon maken, wist ik niet. Daar kreeg ik alle gelegenheid en de hele klas werkte met me mee. Ik zal best een baasje geweest zijn, durf daar niet zo goed over na te denken maar ik had daar het hoogste woord. Het was vooral heel veel gein en bravoure.

We hadden een kerstuitvoering en voor de klas had ik een andere tekst gemaakt op ’t is kersemis. We zongen allemaal een regel. Na het zingen zei een stoere meid uit een andere groep: ‘Jeetje, Anja, ik wist niet dat jij zo mooi kon zingen, zo horen we je nooit’. Het was een compliment maar op de een of andere manier voelde ik me betrapt. Weg was in een keer die bescherming, dat masker en die houding van ‘kom maar op’. In die ene regel had iemand kans gezien in mijn ziel te kijken. En daardoor kon ik dat zelf ook ineens. Eén lullige regel tekst.

Ik kan het lied nergens meer vinden helaas. Wel de tekst. Een zure tekst, zoals cabaret in die dagen was. En voor wie Don Quishocking vaag kent zal ik ook een link plaatsen naar ‘de oude school’. Wat een pracht lied was dat.

 

T’is kersemis

’t Is Kersemis! ’t Is Kersemis!
De klokken beng’len blij!
Zo menig kerstboom siert ons land
Die vreugde brengt en binnenbrand,
’t Is Kersemis! Joechei!

’t Is Kersemis! ’t Is Kersemis!
De klokken beng’len blank
Wij hebben een rollade thuis
En er zijn blinden op de buis
’t Is Kersemis! Goddank!

’t Is Kersemis! ’t Is Kersemis!
De klokken beng’len blij
En wie zich deze nacht verhing,
Die bengelt als het klokgebing,
’t Is Kersemis! Joechei!

 

De oude school

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden