TBS

Deze week is het opnieuw gebeurd. Een vijftien jarig meisje om het leven gebracht door een knul met jeugd tbs.
Een late reactie van mij, maar om er over te schrijven moet je je er iets bij voor kunnen stellen en dat wilde ik niet. Maar of je wilt of niet de beelden dringen zich op. Misschien omdat het in je eigen stad is, in een straat die je goed kent, een straat die alleen maar met gezelligheid te maken heeft. Goudenregenstraat. Te mooi voor zoiets afgrijselijks.

Een kind op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats met een verkeerd mens. Vijf minuten eerder, een ander besluit, een andere tram… Wat voor een gevolgen heeft een keuze die je maakt. Wat een verdriet weer voor al die nabestaanden. Je afvragen waarom, hoe, je verplaatsen in het kind en hopen en bidden dat het snel gegaan is. Hoe kom je dat te boven.

Dikwijls ben ik voor een tweede kans voor mensen. Iedereen maakt fouten en we kunnen leren. Ik vind de discussie ook te ingewikkeld waar het tbs-cliënten betreft. Ik laat het dan graag over aan de professionals. Maar deze keer had ik voor het eerst iets van: opsluiten die handel. Wat tweede kans? Waarom moeten ze terug in de maatschappij, wie is daar bij gediend?
Ik ken veel mensen met afschuwelijke verhalen uit hun jeugd, mensen die echt de onderkant hebben gezien, maar zij hebben niet iemand het leven ontnomen. Zij hebben kans gezien om met kleine beetjes tegelijk zich naar boven te worstelen en niet in hun worsteling iemand mee te nemen.

Hoe vaak is het nu niet gebeurd dat een ex-tbs’er weer doorsloeg. Hoelang blijven we dat afzetten tegen die keren dat het wel goed gaat? Zo zit onze wereld toch ook niet in elkaar voor ons gewone mensen?
Geef ze een plek, een mooie plek desnoods, geef ze ruimte, veel ruimte desnoods, maar zet er wel een hek omheen. Niemand mag dit toch nog overkomen.

 

 

4 reacties

HansB 2 maart 2012 at 16:04

Nee hoor, niet in jouw stukje. Ik tik ( met twee vingers) blijkbaar toch vlugger dan ik denk.

Reply
@nj@ 2 maart 2012 at 15:50

Ik zit in mijn stukje te zoeken naar worden met twee o’s. Nu begrijp ik het. 🙂

Reply
HansB 2 maart 2012 at 14:18

worden is met een o

Reply
HansB 2 maart 2012 at 14:17

5 jarig meisje misbruikt, dader 25 jaar
2 meisjes 14 en 15 jaar geprostitueerd, dader 29 jaar
Meisje van 15 vermoord, dader 25 jaar
Alles in nog geen maand tijd.
Door de politievoorlichter en officier van justitie woorden ze aangemerkt op de tv als: “ De meneer…”.
Voeg daar alle andere moorden, gewelddadige overvallen, misbruikingen, verkrachtingen enz. nog bij.
Maar omdat Nederland een beschaafd land is moeten de daders, als ze al gevonden woorden, met zachte hand aangepakt worden. En denk vooral om hun privacy!

Ik heb liever dat ze geen “ meneer” meer tegen me zeggen.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden