Sportvrouw van het jaar: meer dan aardig kunnen voetballen

Het is weer zover. Er worden lijstjes gemaakt. Zo aan het eind van het jaar een traditie die hoort bij afsluiten en opnieuw beginnen. Eén zo’n lijstje gaat over de sportvrouw van het jaar. De drie genomineerden zijn bekend.

Marit Bouwmeester, Anna van der Breggen en Dafne Schippers maken kans op de titel Sportvrouw van het Jaar. Barbara Barend uitte haar ongenoegen. Waarom stond Lieke Martens van het Nederlands vrouwenelftal niet tussen de genomineerden? Martens had immers dit jaar alles al gewonnen wat er te winnen viel, zo was ze bekroond als voetbalster van de wereld en vielen haar meer prijzen ten deel.

Uhhhhh

Maar dat je voetbalster van de wereld bent, betekent toch niet automatisch dat je ook de grootste sportvrouw bent?
Ik houd van voetbal en ik vind het geweldig dat het vrouwenvoetbal eindelijk in opmars is. En dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in deze tak van sport: Ja. En dat er nu gewerkt moet worden aan beter, sneller en attractiever: Ja. En ik juich als Martens handig een tegenstander voorbij voetbalt: het is allemaal geweldig. Stiekem ben ik ook jaloers, want in de tijd dat ik alles mee had (jong, krachtig en energiek) had ik ook zo’n voetballer kunnen en willen worden. Maar heel eerlijk? Soms is het ook niet om aan te zien en durf ik te beweren dat een herenvoetbalteam van enige allure met gemak de dames naar huis stuurt met een nederlaag die pijn zal doen.

Overdrijven

Benoem Martens tot ambassadeur van het vrouwenvoetbal. Benoem haar levenslang. Een titel die ze verdient. Een talentvolle voetbalster. Aardig, nuchter en bescheiden. Maar sportvrouw van het jaar? Laten we niet overdrijven in onze euforie. Ook de discussie dat zij net zoveel zouden moeten verdienen als de mannen vind ik een onterechte. Ja, ze moeten meer dan genoeg verdienen zodat ze er geen baantje bij nodig hebben en al hun tijd en energie kunnen steken in het beter worden. Maar er moet nog een lange weg afgelegd worden en dat ik logisch. Mannenvoetbal is een over de top gewaardeerde sport waarin belangen van landen en bedrijven veel groter zijn dan het kunstje dat geflikt wordt.
Je moet je al afvragen of we dat ook zouden willen voor het vrouwenvoetbal. Aan de andere kant: waarom moeten vrouwen beter zijn en beter doen? Geef vrouwenvoetbal de tijd om zich te ontwikkelen door het serieus te nemen maar ook niet te serieus.

 

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden