Praatjes vullen geen gaatjes of toch wel?

Sinds een paar maanden werk ik bij het AD. Niet als journalist maar als stukjestikker en ik vind het leuk. De stukjes tikken. Ik loop nu dus op een redactie mee en krijg zo een aardig inzicht in een krantenwereld. En wat ik me nooit eerder realiseerde: die krant moet er elke dag zijn. Weer of geen weer. Nieuws of geen nieuws.

Ik kom uit een grafische wereld. Geen kranten maar nieuwsbrieven of websites. Dat is toch van een hele andere orde. Een lege plek op een website ziet geen mens. Dat daar eigenlijk een stuk had moeten staan? Nergens een gat gapend wit om de leegte te onthullen. Het staat er gewoon niet. Hoe anders is het met de krant?

Nieuws halen

Ik zie mensen op de redactie bezig met nieuws halen. Niet altijd leuk, want de tijdsdruk is enorm. De persen moeten draaien en de volgende dag verwacht iedereen een gedrukt exemplaar van het nieuws. En de dag waarop je het geschreven hebt, de dag dat de krant er ligt, is er weer een nieuwe dag, een nieuwe krant te vullen.

Vluchtig

Zo vluchtig is de krant geworden en eigenlijk misschien altijd wel geweest. Ik krijg respect voor de journalisten die elke dag weer bezig zijn om nieuws te vergaren en vanuit mijn stukjestikkerij weet ik dat dat niet meevalt. Ik zou het niet kunnen. Nieuws dat geen nieuws is tot nieuws maken. Geen nep nieuws maar no-nieuws. Lees dit:

Minderjarig meisje gewond bij steekpartij in Den Haag

Bij een steekpartij in de Roemer Visscherstraat in Den Haag is een minderjarig meisje 
ernstig gewond geraakt. Ze is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

De oorzaak van de steekpartij aan het begin van de avond van Eerste Kerstdag is nog 
onduidelijk. De tiener raakte gewond in een woning. Een 36-jarige man is aangehouden. Hij is de vermoedelijke dader. 

Wat er precies is gebeurd, kan de politie niet zeggen. Vermoedelijk was de aanleiding 
voor het steekincident iets ,,in de relationele sfeer''. Wat de relatie tussen de twee is en hoe oud het meisje is, wil de politie niet kwijt. Of het meisje toevallig geraakt is omdat ze betrokken was geraakt bij een ruzie tussen de man en een ander of zelf onderdeel was van de ruzie, kon de woordvoerster niet zeggen.

Had je dat willen missen? Dat er iemand een vermoedelijke dader is, van een vermoedelijk steekincident en dat de oorzaak vermoedelijk in de relatiesfeer ligt.

Kranten en de toekomst

Heeft de krant nog toekomst? Ik hoop het echt. Hoewel ik een online-lezer en een radioluisteraar ben, hoort de krant bij de nostalgie van nieuws vergaren zoals het was. Maar echt nu pas realiseer ik me hoe groot de wereld is achter de krant van vandaag. Hoe waardeloos die krant morgen is. Hoe vluchtig woorden kunnen zijn en soms mogen zijn omdat de waarde kortdurend is. Maar ook hoe groot de wereld is achter die krant, hoeveel mensen er afhankelijk van zijn, hoeveel geld er mee gemoeid is.

Journalist leek me altijd zo’n mooi beroep. Maar er zijn journalisten en journalisten. Er is nieuws en er is nieuws.
En niets is zo leeg als een deadline zonder waarde.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden