Politiek vertrouwen (terug)winnen

Ik dommelde bijna in en hoorde van ver weg het nieuws. Over aantekeningen, over Omtzigt en functie elders. Over linkse partijen. Ik viel in slaap. Toen ik wakker werd besefte ik pas dat het echt gebeurd was. Geen humoristische droom of half verdwaalde waarheid. Ollongren en haar aantekeningen en de fotograaf.

Ik voel me nog steeds in de war en ontdaan. Ik weet dat politiek ook vooral een spel is dat gespeeld moet worden, maar dit spel willen we toch niet spelen in ons land? Nog erger was het interview met Rutte. Ik heb daar bijna niemand over gehoord dus ik heb het opgezocht. Hoor en zie wat hij zegt en niet zegt. De ergernis, de frustratie, de ingehouden woede. Het simpel zeggen ‘Nee, wij gaan er niets over zeggen’. Hoe mis kan hij het hebben.

Want de Kamer pikt het niet en toen de hele kamer het niet pikte, pikte Kaag het ook niet. Wilde zij ook de onderste steen boven. Ik schreef in mijn wanhoop ‘kunnen we de verkiezingen opnieuw doen?’. Maar wat een slecht idee zou dat zijn want ik ben bang dat de uitslag een hele andere wordt. Dit geblunder heeft het vertrouwen zo enorm geschaad dat menigeen zal stemmen op partijen die garen spinnen bij dit falende verkennersschap. Misschien zal het een keer zover moeten komen…

Eerlijkheid duurt het langst

Wat valt er nu nog te doen om te redden wat er te redden valt. Het is een dooddoener, eerlijkheid duurt het langst maar het is toch denk ik de enige manier. Want natuurlijk willen ze van Omtzicht af. Dat vervelende jongetje die altijd maar door blijft graven en nooit eens genoegen neemt met wat er is. Natuurlijk wil Rutte niet dat hij straks dagelijks geconfronteerd wordt met wat hij zorgvuldig toegedekt heeft. Hoeveel lijken zitten er nog in de kast. Omtzicht weet het wel.

Hoewel ik het vreselijk vind dat het nieuwsbericht echt was, het maakt zo pijnlijk duidelijk hoe het met onze politieke macht gesteld is. Gekonkel en handjesklap. Wie gaat het boetekleed aantrekken? Wie zeg woensdag hoe het komt dat die aantekening op papier terecht kwam, wie was de aangever? Er valt vooral heel veel te verliezen als er niet iemand recht op gaat staan en verantwoordelijkheid neemt. Ik vrees het ergste.

1 reactie

izerina 29 maart 2021 at 07:55

Zou de Rutte-doctrine ook hier standhouden?

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden