Pitsjoesjkin

Kom, laat ik het eens over een seriemoordenaar hebben.
Ik lees momenteel ‘Kleine Landjes’van Jelle Brandt Corstius. Hij schrijft over ‘kleine landjes’als plekken waar nog nooit iemand van gehoord heeft maar waar toch mensen wonen. Dit gaat over de Kaukasus. Hij ontmoet daar drie werkers waarvan één hem vertelt dat mannen hun (toekomstige) vrouwen ontvoeren. Vroeger ging dat te paard tegenwoordig met de auto.
Wat nou, niet met de tijd meegaan?
Tot op de dag van vandaag gebeurt dat zo. Vrouwen die ineens vermist worden.

In de bergen van de Kaukasus wonen meer dan dertig volkjes die een stuk of veertig talen spreken. Bij een van die volkjes hoorde Pitsjoesjkin, de schaakbordmoordenaar. Ik werd er door getriggerd omdat ik het verhaal helemaal niet ken.
In elk park in Rusland wordt door oude mannetjes schaak gespeeld. Een van de vaste gasten was Alexander Pitsjoesjkin, 33 jaar, dus een jonge vent. Tussen 2001 en 2006 vermoordt hj rond de 48 mensen. In zijn huis vindt de politie later een schaakbord. Elk vakje stond voor een moord. Er waren nog wat vakjes over….

De schrijver vertelt dit verhaal om aan te tonen dat niet al het nieuws ons bereikt. Hij zegt: ‘deel het aantal doden door de afstand tot Nederland. Hoe hoger de uitkomst, hoe meer aandacht in Nederlandse media.

Ik vind dat voor een vrijdag wel weer genoeg.

2 reacties

Irene 22 februari 2013 at 13:44

Pitsjoesjkin.. Pistorius. Ik ben blij dat mijn man gewoon Aad heet.

Reply
HansB 22 februari 2013 at 11:37

De serie over Rusland, Van Moskou tot Magadan, van Jelle Brandt Corstius gezien op de VPRO en pas die over India.
Indrukwekkend. Ik ga beslist het boek lezen. Bedankt voor de tip.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden