Paarse vrijdag

Ik wist niet van het bestaan af maar vandaag is het paarse vrijdag. ‘Draag paars tegen homo- en transfobie’. Het is een aktie voor scholieren omdat onder jongeren de tolerantie ver te zoeken is. Gisteravond zag ik twee jonge mensen. Een meisje dat wel verteld heeft lesbisch te zijn en een jongen die dat voor iedereen verzwijgt en denkt dat nog een hele tijd te doen.
Ik besef hoe moeilijk het is voor jongeren om er voor uit te komen dat je op iemand van hetzelfde geslacht verliefd bent. Dat het geen bevlieging is maar voor altijd. Op televisie horen we jongeren over homo’s praten. De lachers op de hand. Ik begrijp het wel. Niemand wil buiten de groep vallen dus je doet mee met misschien wel alles waar je eigenlijk nooit aan mee zou willen doen.

Hoe was het vroeger? Bij mij op school speelde mijn keuze voor jongens of meisjes nog helemaal geen rol. Ik dacht er zelf niet over na en al helemaal niet over mezelf. Dat besef kwam pas veel later. Mijn omgeving heeft het mij nooit moeilijk gemaakt. Ik zelf deed dat wel. Schaamte, ontkenning, schuld. Het heeft lang geduurd voordat ik er echt voor uit kon komen. Nu is de situatie totaal omgedraaid. Ik besef niet eens meer dat ik ‘anders’ ben dan de doorsnee mens. Dat ik, als vrouw een vrouw heb en getrouwd ben met haar. Dat ik me daarbij volkomen op mijn gemak voel. Me zelfs niet meer kan voorstellen dat het anders zou zijn.
Dat is een groot goed. Zijn wie je bent. Het heeft wat jaren gekost maar deze zekerheid neemt niemand me nog af.

Als je dan weer beelden ziet van jonge mensen die bang zijn uitgescholden te worden, in elkaar geslagen, bespot te worden… afschuwelijk. Misschien hoort het bij jongeren en gaat het vanzelf over. Ik hoop het. Gelukkig ken ik ook jongeren die die neiging helemaal niet hebben omdat ze in hun eigen omgeving homo’s of lesbiënnes kennen en daar niets van vinden. Omdat het gewoon is zoals het is.

Ik wens iedere jongere een homo in zijn naaste omgeving. Iemand waar je veel van houdt. Zo veel dat de groepsdruk daar nooit aan kan tornen.

2 reacties

Hansb 14 december 2012 at 14:59

En dan noemt de paus ter gelegenheid van de Dag van de Wereldvrede 1 januari (zie Nu.nl van vandaag) ‘het homohuwelijk een zware bedreiging van de vrede’.
Die kom je in ieder geval niet tegen in de hemel waar jij ooit wel komt. Zeker na weer zo’n mooie Regel.

Reply
Lidy 14 december 2012 at 10:20

Zo herkenbaar, mooi dank je wel!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden