Paarse vrijdag – ontroerend

Gisteren was het Paarse Vrijdag. Deze dag wordt elk jaar georganiseerd door een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

Ik word blij van deze dagen, zeker op scholen. Je kan niet jong genoeg leren dat niet iedereen hetzelfde is of moet zijn. Nederland leek altijd zo vooruitstrevend te zijn in accepteren wie hij of zij is, maar de waarheid lijkt minder mooi.

Tolerantie

De homo-tolerantie is hoog. Tolerantie. De betekenis van het woord alleen al zegt genoeg.

Tolerantie geeft aan in welke mate mensen die anders denken en zich anders gedragen worden geaccepteerd in de maatschappij. Tolerantie wordt ook wel verdraagzaamheid genoemd.

Accepteren en verdragen zijn eigenlijk net zulke nare woorden omdat het in de betekenis al gaat over ‘macht’. Wie accepteert en wie verdraagt? De ‘normale’ mens?

Robbe

Robbe was gisteren in het nieuws. Een jongen van twaalf jaar die op paarse vrijdag zijn ouders en familie vertelde dat hij op jongens valt. Een ontroerend interview met gelukkig ook een happy end. Hoewel, end? Daar kun je nog nauwelijks over praten. Een happy beginning van een coming-out. Verder moet je maar hopen dat je met rust gelaten wordt, dat je niet in elkaar wordt geslagen, wordt vernederd, wordt gekwetst.

We zijn er nog lang niet en iedereen die denkt dat het wel zo is… praat eens met ‘ons’.

Interview Robbe

Kijk hier naar de beelden van Robbe.

2 reacties

Inge 15 december 2018 at 10:57

Wat een mooi stukje, net ontroerd me omdat onze dochter een gezin vormd met haar vrouw en daar twee kinderen in opgroeien, ze hebben het goed met elkaar, en vormen een fijn gezin. Waar wij volop van meegenieten.
Al jaren net zo oud als ons oudste kleinkind hebben we geen contact meer met een deel van mijn mans familie, want het werd niet getolereerd, twee vrouwen samen , nouja, maar met kinderen?
Ons werd verweten dat we dat zomaar accepteren tja waar gaat het over, over de liefde toch en twee mensen die dat met heel hun hart doen, die twee kinderen groeien op in een fijn gezin .
Laatst vertelde de oudste dat haar vriendinnetje op de sportclub ook twee moeders heeft, ik zei wat leuk, de jongste reageerde met dat is heel normaal hoor, en ja dat is ook zo…
Je zou heel,veel kinderen toewensen in een stabiel gezin als het hunne op te groeien.

We hebben de negativiteit al heel lang achter ons gelaten en nee zo tolerand zijn we dus niet in nederland.

Reply
@nj@ 17 december 2018 at 08:45

Hallo Inge, wat een mooie reactie. En triest tegelijk. Wat mij betreft gaat het ook alleen maar om liefde.
Fijne feestdagen!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden