Over spullen lullen

gold-92593_640Ken je dat? Zo’n pluk sieraden in een doosje ergens op een plank, ergens in een kast, ergens in huis. Sieraden: oorbellen, kettinkjes, (trouw)ringen, armbandjes. Bewaren. Waarom eigenlijk… nou, je weet maar nooit.

Gisteravond zag ik een wederom mooie aflevering van Floortje naar het einde van de wereld. Dit keer in Nieuw Zeeland waar de Nederlandse Miriam woont en al vijf jaar samen met haar man in een klein tentje in de wildernis leeft. Met hun rugzakken trekken ze door het verlaten berglandschap. Miriam schiet zelf wild en bakt af en toe een brood. Zo’n leven is maar voor weinig mensen weggelegd. Niet alleen moet je het kunnen maar je moet het ook willen. Niets anders dan de natuur en wat de natuur je brengt en soms afneemt. Een meisje uit een piepklein dorpje vertrekt gewoon naar het einde van de wereld en valt voor de charmes van een oudere, leuke avonturier. Ze hebben een tentje, een pan, een matje en de kleren die ze dragen.

Gisteren hebben Vriendin en ik overdag weer een bezoek gebracht aan een klein huisje de op de prairie. Gewoon in een bewoonde wereld en de grote vraag die ons bezighoudt mochten we echt overwegen om te verhuizen naar zo’n kleine, schattige woning, is: wat doen we met onze spullen. Want dat we spullen hebben, dat weten we. In kasten, in lades die uitpuilen, in koffers, aan hangertjes, in zolders, in kratten op wielen onder kasten of bedden, in kamers die we niet gebruiken, in mappen die we nog moeten uitzoeken, in oude schoenendozen, in schuurtjes en ‘dozen voor later’. Spullen: dat wat je niet kunt of wilt benoemen. Dingen.

En ik voel al langer hoe spullen steeds meer ons leven bepalen. Het idee dat we er iets mee moeten. In ieder geval een keer opruimen of weggeven of weggooien of wegdoen. Iets. Wat heerlijk om gewoon eens te ruimen. Het probleem met spullen is, is dat er nog een zweem van nut aan vastkleeft. Een lamp die het doet, een boek dat een ander kan lezen, een cd die een ander kan spelen, een doosje dat best wel weer gevuld kan worden. Je doet het niet zomaar weg.

Maar spullen. Dingen. Is eigenlijk alleen maar gedoe.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden