Niet het hondje is ‘apart’ maar het baasje…

Zoals jullie weten schrijf ik dikwijls over Ami. Het liefste neem ik vooral mezelf op de hak als het gaat over een ‘goede baas’ zijn en vind ik het leuk om te schrijven over aparte karaktertrekken van dit hondenras. Maar nog aparter vind ik de baasjes. Apart is niet het goede woord. Soms zou ik willen zeggen ‘doe eens even normaal zeg’.

Voor elk hondenras is er wel ergens een facebookgroep te vinden. Een plek waar baasjes elkaar vinden in de liefde en zorg voor hun hond. Waar vragen worden gesteld, oplossingen gevonden. Ik ga er ook naar toe. Om foto’s te kijken en verhalen te lezen. Of om te vragen of het normaal is dat een hond niet wil lopen. Ik noem maar wat.

Shiba inu facebookgroep

Eerlijk is eerlijk. Ik heb nog nooit rondgeneusd in een ‘Catahoula Leopard doggroep’ of een ‘Peruaanse Inca Orchidgroep’. Misschien is het bazengedrag niet alleen in een shibagroep een grote ergernis, dat weet ik dus niet. Maar ik erger me aan sommige Shibabaasjes. Afgelopen week stelde een man een vraag. Enthousiast dat hij een speciale groep had gevonden over Shiba’s. Zijn zoon van twaalf wilde al heel lang zo’n hond. Hij vroeg om advies. Niets meer en niet minder. Nou dat kreeg hij.

De groep ontplofte. Meer dan zestig reacties. Met verbijstering lees ik wat de man naar zijn hoofd geslingerd krijgt.
Een korte subjectieve samenvatting

een Shiba is niet zomaar een hond
een hond voor je zoon. Doe normaal
ga je zeker naar een broodfokker
weet je wel wat voor een hond een shiba is
heb je boeken gelezen
ken je het karakter
ken je je eigen karakter
je geeft je zoon geen shiba
een shiba is SPECIAAL, SPECIAAL, SPECIAAL
een baasje is SPECIAAL, SPECIAAL, SPECIAAL

Ontredderd

Tussen alle reacties door lees ik af en toe het commentaar van de man.
‘Nou, nou.’ ‘Tjonge, jonge, het was maar een vraag’.
Maar hij wordt kaalgeschoren, leeggeplukt.

Als je zelfs maar denkt aan het kopen van een Shibaatje moet je je verantwoorden en opgaan voor het diploma Topperdetopbaas der hondenbazen.

Doe eens even normaal zeg. Het is een hond. En voor elke hond geldt dat je een goede baas moet zijn. Consequent en liefdevol. Tijdens onze wandeling gisteravond vraagt de moeder van een Turks gezin of haar dochtertje Ami mag aaien. De dochter is gek van Shiba’s. Als trotse pauwen lopen Vriendin en ik later verder. Ami krijgt zoveel aandacht dat haar glorie reflecteert op ons. Wij zijn niet mooi, zij wel en daardoor gaan wij ons ook mooier voelen.

Een Shiba is een hondenras. Shiba Inu betekent ‘kleine hond’. Als de baasjes zich ook eens als ‘kleine baasjes’ gaan gedragen dan is alles weer in perspectief. 人間小 (kleine mens).

1 reactie

Marjolein 24 augustus 2019 at 17:53

Ik vind dit geen spiegel aan de wand van Anja Verhaar om eerlijk te zijn. De man in kwestie kwam om in de tips en had een vraag gesteld die wij met 10 woorden in totaal maar even moesten interpreteren? Dan krijg je dit op het internet. In je blogjes schrijf je toch regelmatig over de bijzondere toeren van Ami. Maar nu mogen we het dus geen bijzonder of complex ras noemen als iemand duidelijk aangeeft een hond te willen kopen voor een kind? Heel eenzijdig dit. Echt. Ik vind dit heel erg jammer.
Overigens heb ik in een van je andere blogs een tekst gevonden die je rechtstreeks hebt overgenomen van de website van Rasvereniging NIPPON INU. Als schrijver hoop ik dat je bekend bent met de regels rondom bronvermelding, toestemming tot overnemen van teksten etc?

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden