Niek Zervaas: een dansend hart

Niek zervaas is ernstig gehandicapt. Via een speciale techniek leert hij ‘praten’en blijkt hij zeer intelligent te zijn en anderen te kunnen helpen met hun levensvragen.
Gisteravond de documentaire gezien die naar aanleiding van zijn leven en dood is gemaakt. Niek Zervaas is een zeer tengere jongen, donker haar en een vlassig baardje. Zijn ogen zijn ‘ver weg’. Niet alleen diep in de kassen maar de blik is ook ver weg. Hij maakt spastische bewegingen.
Door het bordtechniek leert Niek met hulp van ondersteuners letters aan te wijzen op het bord en zo zinnen te vormen. De ondersteuners voelen aan zijn lichaam hoe de hand en vinger wil bewegen over het bord. In het begin gaat het langzaam, later schiet zijn arm over het bord en hebben anderen moeite om zijn zinnen mee te typen.

Niek heeft veel te vertellen. Ik kan het niet helpen maar mijn ratio neemt het over. Kan dit? In hoeverre beïnvloeden de ondersteuners de gekozen woorden? Hoe sterk moet je als ondersteuner je kunnen afsluiten van jezelf om je volledig over te geven aan de zeer moeilijk voelbare beweging in zijn lichaam?
Het zijn spirituele gedachten. Hoe hij aan zijn lichaam voorbij gaat omdat er andere uitdagingen zijn. Hoe vrij hij zich voelt in zijn hoofd. Is het waar?

Als het waar is en de wijsheid komt uit Zervaas, wat zijn wij dan dom bezig hier met z’n allen. Nog zo vast in materie en lichaam. Nog zo bezig met rijk worden in plaats van rijk zijn. Ik zou willen dat het waar was. Dan maar dom.

Want dan is er meer dat deze corrupte wereld.
Hebben we nog heel veel te leren en gaat het echt alleen maar om liefde.

1 reactie

Jona 19 februari 2013 at 20:27

Ik heb het ook gezien. Ik ben onder de indruk en ook bekroop mij dezelfde gedachte. Van mij mag het zo zijn. Liefde! Uiteindelijk!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden