Mooie woorden van de Paus

Paus Franciscus heeft zijn eerste document geschreven sinds hij is aangetreden als Paus. Hij spreekt afkeurend over de verering van geld en predikt een wereld waarin geen plaats is voor uitsluiting. Maar hij schrijft ook over de noodzakelijke vernieuwing van de Katholieke Kerk en door die woorden werd ik geraakt.

Ik geef de voorkeur aan een kerk die gekneusd, gewond en vuil is omdat ze op straat is geweest, boven een ongezonde kerk
die niet buiten haar grenzen gaat en zich vastklampt aan haar eigen veiligheid.

Wat een prachtige woorden, ik ervaar ze als oprecht. Eigenlijk kan ik hetzelfde zeggen over mensen: ik geef de voorkeur aan mensen die gekneusd, gewond en vuil zijn omdat ze op straat zijn geweest boven de schijnheilige houding van de nette pakken maatschappij. En ik weet wel, er zijn gradaties in gewond en gekneusd zijn, en niet al het vuil is weg te spoelen maar een deukje, een scheurtje, een schaafwond… ik ben er trots op.

1 reactie

HansB 3 december 2013 at 15:59

Als ik (maandag 2-12, ik ben aan het bijlezen) bij de paus de Hollandse kardinalen niet gezien had zou ik weer in een katholiek Nederland gaan geloven!

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden