Misselijkmakend mannengedrag

Gisteravond tijdens het journaal werd ik echt zo boos over een item met een bericht over de overtreffende trap van bangalijstjes. Meisjes, vooral met een Marokkaanse of Turkse achtergrond worden op een site geplaatst met foto’s van volgens de mannen ‘onzedelijk’ gedrag. Dat kan inkijk zijn of make up dat gedragen wordt. Om maar te zwijgen over naaktfoto’s die ooit in vertrouwen gedeeld werden met de toenmalige partner.
Hoofddoekjes 18+

Dat is de één van de namen van de sites waar je alleen op kunt komen met uitnodiging. Van mannen natuurlijk. Teksten als “Sletje dat ze is. Bel haar”. Met adres en telefoonnummer erbij. De beelden worden daarna verspreid via facebook, instagram en Whatsapp.

Wat een wereld waarin we leven. Waarin mannen bepalen wat wel mag en wat niet mag. Waarin mannen elkaar de hemel in prijzen als ze weer een ‘sletje’ aan de schandpaal hebben genageld. De ‘metoo’ discussie heeft een beerput opengereten met zoveel drek dat we er amper een volledig beeld van krijgen. Mannen die zo slecht in staat zijn om te gaan met macht en seks dat ze vrouwen kapot maken en publiekelijk vernederen.

De eer van de familie

Nederlands Marokkaanse vrouwen dragen de eer van de familie. Zij worden door de omgeving dan ook als schuldigen aangewezen maar dat is de wereld op zijn kop. Gebruikt en misbruikt door hun eigen landgenoten worden ze jaren later soms, te schande gezet met de oproep om ‘ze maar even te doen’. Wat een misselijkmakende ventjes.

Opvoeden

Het kan toch niet zo zijn dat mannen zo nu eenmaal zijn. Dat is te makkelijk. Laten er eindelijk eens mannen opstaan die hun soortgenoten de les lezen. Die duidelijk maken dat dit echt niet kan. Pak mannen op die dit soort berichten op internet verspreiden want het is misdadig, mensonterend en schofterig.

Wat zou het mooi zijn als er een nieuwe definitie van ‘man’ ontstaat. Een definitie die niets met macht, kracht en seks te maken heeft. Maar met gelijkwaardigheid en respect. Het is bijna te banaal om te zeggen en schrijven. Zo ver zijn we verwijderd van iets dat heel normaal zou moeten zijn. Gelukkig zijn er heel veel mannen die ik ken voor wie dit wel normaal is. Misschien moeten zij opstaan. Uit de comfortzone van ‘maar ik doe het toch niet’. Zolang we het toestaan met z’n allen, zijn we allemaal verantwoordelijk.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden