Mevrouw Kenau!

Els Kloek, historica, heeft een indrukwekkend naslagwerk geschreven over vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis die niet vergeten mogen worden. Met behulp van crowdfunding, wist ze er honderden te verzamelen. Het boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, krijgt deze week veel publiciteit.

Daarom tijd om publiciteit te geven aan Kenau. Wie kent haar niet? Die bijtende bitch, die drakerige darm, de potige pot? Wie houdt van Kenau, wie zou een Kenau willen zijn?

Wat weten we echt van kenau? Kenau is geboren in Haarlem 1526, als dochter van Simon Gerritszoon Brouwer, Burgemeester van Haarlem, en Guerte Coenendochter Hasselaer. Zij was de tweede dochter was in een vooraanstaande Haarlemse familie. Ze had nog 2 zusters en 3 broers. Tijdens het beleg van Haarlem tussen december 1572 en juli 1573 (door de Spanjaarden), heeft deze vrouw zeer moedig opgetreden tegen de belegeraars. Samen met honderden andere vrouwen uit de stad hebben zij hun mannetje gestaan. Het aanvoerderschap van Kenau is opgevallen bij vriend en vijand.

Daar staat toch even iets anders dan dat menigeen zou denken? Het is dus een moedige vrouw, die na de dood van haar man, de scheepswerf zelfstandig voortzette en tot een groot succes maakte.

Wordt het niet tijd dan om van het scheldwoord Kenau iets anders te maken? Ik zou trots zijn om in mijn vriendenkring, een kenau te mogen begroeten.
En krijg je af en toe de neiging om iemand om een of andere duistere reden toch kwaadaardig toe te spreken maak er dan Mevrouw Kenau aan.

Dat is het minste wat wij, vrouwen en dappere mannen, kunnen doen.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden