Met grote overtuiging de mist in

Zo ongeveer moet Mark Rutte zichzelf zien als hij in de spiegel kijkt. Het kan niet anders. Vanmorgen bekijk ik een interview met hem na de marathon-debatsessie van gisteren en ik hoor hem zeggen ‘Ik heb mezelf met grote overtuiging verdedigd’.

Om dat over jezelf te zeggen getuigt van zoveel grootheidswaanzin dat ik ervan in de war raak. De kwalificatie ‘grote overtuiging’ laat je toch graag aan anderen over maar Rutte heeft zijn eigen logica. ‘Ze hebben de motie van wantrouwen niet aangenomen, dat zegt genoeg’ en ‘ik ga heel hard mijn best doen om het vertrouwen terug te winnen’.
Hij ziet er niet uit als een beschadigd persoon, integendeel.

Vriendin en ik hebben het hele debat gevolgd. Het was spannend, ontluisterend en onthutsend. Wanneer denk je zelf als politicus ‘het is de hoogste tijd om op te stappen’? Wat moet er nog meer gebeuren dan? Maar Rutte blijft vooral erg tevreden over de dingen die wel goed gegaan zijn. Vaak is over hem gesproken als de man met een teflon-laagje maar ik vrees dat er van laagje geen sprake is. Hij lijkt onaantastbaar in vooral zijn eigen geloof. Als er iemand in Rutte gelooft, dat is het de man zelf. Zonder gene geeft hij zichzelf schouderklopjes om zo af en toe wat onregelmatigheden weg te vegen. Ik mis inlevingsvermogen, empathie. Hij heeft de woorden geleerd om excuses te maken maar er zijn geen gevoelens aan verbonden. Best eng, realiseer ik me.

Wie dan wel

Nog enger is misschien te constateren dat ik geen nieuwe leider zie als ik naar de leden van de  Tweede Kamer kijk. Eenmans(vrouws)partijtes met grote bekken zijn er genoeg. De BBB mevrouw boezemt mij vooral angst in. Er zijn vooral heel veel boze Kamerleden die ook geen oplossing hebben. Ze zijn Tegen. Dat is wel duidelijk. Ze zijn cynisch en soms zelfs gemeen in hun onder-de-gordel-getrap.

Waar zijn de mensen die ergens voor zijn? Die ideeën hebben over hoe het wel zou kunnen.
De betrokkenen gebruiken de paasdagen om te bezinnen en te reflecteren. Ben benieuwd waar dat toe zal leiden.

 

5 reacties

Firma Fluitekruid 3 april 2021 at 19:31

Heel veel mensen hebben inderdaad op de VVD gestemd, en die stemmen tellen gewoon nog mee, ook als Rutte opstapt. Dat betekent echter niet dat we het ‘er maar moeten doen’. Wat hij gedaan heeft is meer dan een incident of een fout, het is immoreel en ondemocratisch. Maar hij heeft zo’n plaat voor zijn kop dat hij het niet eens toegeeft, hij blijft er over liegen.
Overigens geloof ik dat er best meer mensen zijn die het land kunnen leiden.

Reply
Mrs. T. 3 april 2021 at 19:21

Ik schreef er een logje over gisteren. Vooropgesteld: Rutte heeft dit volledig aan zichzelf te danken, maar ik vind de rol die andere fractievoorzitters/lijsttrekkers/partijen spelen ook heel kwalijk. Ook zij mogen wel in de spiegel kijken lijkt me.
Volgens mij zijn er nu alleen maar verliezers met ons als kiezers voorop.

Reply
izerina 3 april 2021 at 08:06

Er zijn mensen,die (beroepshalve) heel bedreven zijn in het “lezen”van gezichtsuitdrukking en lichaamshouding. Toch hoor je hun conclusies nooit over politici die liegen

Reply
Marja 2 april 2021 at 16:01

Ik vond ook dat het gedrag van Rutte niet de schoonheidsprijs verdiende, maar voor de rest vond ik het een smakeloze slachting.

Reply
Tineke 2 april 2021 at 15:50

Helemaal raak: zoals ik er ook naar kijk en wat ik erbij voel. Er klopt iets niet aan Rutte, dat zeg ik al langer tegen mijn omgeving, hij heeft geen empathie, heeft maniertjes aangeleerd waardoor mensen er steeds intrappen. Hele enge man……en toch hebben heel veel mensen op hem gestemd, dus we zullen het er toch nog mee moeten doen. Ik hoop niet voor lang.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden