Meningnietus

Een bericht in het journaal. Inseminatie bij alleenstaande en lesbische vrouwen wordt niet meer vergoed. Werd eerst het ontbreken van een mannelijke partner als medische indicatie beschouwd, minister Bruins maakt deze week het beleid duidelijk. Het ontbreken van een mannelijke partner is geen medische indicatie.

En mijn eerste gedachte: EENS. Natuurlijk is het ontbreken van een mannelijke partner geen medische indicatie. Het willen hebben van een mannelijke partner is soms onvrijwillig maar in het geval van lesbische vrouwen in het geheel niet.
Stel dat we nu nog de sociale principes van de jaren dertig hanteerden. Dan zou een alleenstaande vrouw of een lesbisch koppel recht op een uitkering hebben omdat die man, die mijnheer die het geld in het laatje moet brengen volgens de normen, ontbreekt. En wie zorgt er dan voor die arme vrouwen?

Wat ik maar zeggen wil: ik was lekker op dreef in mijn hoofd.

Maar in hetzelfde bericht reageert de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) bezorgd. ‘Vrouwen zouden hun toevlucht nemen tot donoren die via andere wegen worden gevonden. Die zijn dan mogelijk niet gescreend op geslachtsziekten en hebben een onbekende spermakwaliteit. Ook is het registreren en handhaven van het aantal nakomelingen bij deze donoren onmogelijk’.

Eens – Oneens

En weer dacht ik: EENS.
Een vrouw zegt: ‘Iedere afwezigheid van zaad is een medische noodzaak. Als ik een heterovrouw was met een man die om wat voor reden dan ook geen zaad kan produceren, dan zouden ze zeggen: prima, we gaan u helpen. Nou, mijn vriendin kan ook geen zaad produceren.”

Ik kom maar tot één conclusie: ik zou een waardeloze politicus zijn. Ik zou met alle winden meewaaien omdat elke wind iets vertegenwoordigt waar ik me in kan vinden. Stelling nemen kan ik heel goed in een rollenspel maar in het echte leven blijf ik alles van meerdere kanten bekijken.

Het zou mij al enorm helpen als we de vergoeding van dit soort ingrepen niet koppelen aan een medische maar aan een biologische indicatie.
Daar kan ik me in vinden. Geloof ik.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden