Meer geld naar de zorg? Dan ook naar de zorgers!

Sinds Hugo Borst de ouderenzorg onder de aandacht heeft gebracht van politici en het gewone volk, heeft iedereen het er over. Komt er meer geld voor meer verpleegkundigen en verzorgenden in de huizen waar ouderen hun laatste jaren slijten. Moeten we die liefde zelf niet eens uit gaan betalen?

Gisteren zat Hugo Borst aan tafel bij De wereld draait door. Samen met een verpleegkundige die gefilmd is tijdens haar werk. Mooi om te zien hoeveel liefde en zorg er kan zijn voor ouderen. Helaas is liefde en zorg niet aan te leren, dat zit in de mens die voor dit werk geboren blijkt.

Kanjers
Borst roemde de ijzersterke generatie veertigers die dag in dat uit in touw zijn om dit werk te doen. En deed een oproep aan jongeren. Dat het een prachtig vak is, dat je er zoveel uit kunt halen, dus als je van mensen houdt, kom dan werken in dit soort huizen.
Een prachtige oproep die hopelijk wat oplevert maar ik dacht wel: geef ze dan ook eens wat meer salaris. Want als je ziet voor hoe weinig geld mensen geacht worden met hun liefde gaten te vullen, hoe ze het maar door gaan om de zorg te leveren met te weinig mensen, dan mag daar ook eindelijk eens een volwaardig salaris tegenover staan.

Zorg en liefde kost geld
Al is een eigenschap aangeboren, dan nog mag je er gewoon een prijs voor betalen. Je haalt mensen niet alleen over de streep door ze een omgeving te bieden waar ze met mensen kunnen werken maar vooral door er een goed salaris tegenover te stellen. Zodat zij in de gelegenheid zijn om naast het werk een leuk leven te leiden. Een leven zoals een manager bijvoorbeeld.

Mensenmanagement
Een naar woord, maar salaris is vaak gekoppeld aan nare woorden. ‘Specialist’, ‘manager’. Maar zijn al die mensen in de zorg geen specialisten en managers? In de liefde?
Volgens mij snijdt het mes dan aan twee kanten. Een beter salaris zorgt er voor dat mensen met veel liefde willen werken. Liefde en zorg, al zit het in de genen, moet op waarde worden geschat.

Ik zie veel mensen die in de zorg werken en ik ken eerlijk gezegd geen mensen die met zoveel passie hun werk uitvoeren. Daar neem ik mijn petje voor af. En het is echt. Kom daar maar eens om, deze dagen.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden