Marketingchaos in mijn hoofd

Sinds ik als zzp-er werk is het belang van de social media nog groter geworden. Tenminste, dat roept iedereen en het zal ook wel. Maar de moed zakt mij zo langzaam in mijn schoenen. Wat dan, waar dan, hoe dan, wie dan?

De ene na de andere breedlachende dame roept me enthousiast aan. ‘BESPAAR UREN WERK’, ‘LOOP JIJ BETALENDE KLANTEN MIS?’, ‘HET GELD STROOMT BINNEN’, ‘OOIT WAS IK EEN HARDWERKENDE, NIETS VERDIENENDE ZZP’ER’…

Gisteren besloot ik me om me meer te verdiepen in SEO-tekstschrijven. Als je je afvraagt wat het is volgt hier een hele simplistische uitleg: door seo-teksten te schrijven word je sneller gevonden door Google, de grote Zoekbaas op het internet. Door een aantal regels te volgen verschijn je op de zoekmachine hoger op de pagina. Het liefst sta je natuurlijk op 1 maar daar komen alleen betalende klanten terecht.
Belangrijk is dat de tekst die je schrijft moet voldoen aan zo’n stuk of tien eisen maar ook nog leesbaar moet blijven en  niet mag overkomen als een totaal georganiseerde verkooptruc.

Er zijn er te veel

Goed. Ik wil me best meer verdiepen. Zoek op ‘SEO en cursus’, op ‘SEA en cursus’, op ‘SEO voor dummies’. Er komen pagina’s tevoorschijn met de ene na de andere SEO-GOEROE, met wijze lessen, met gratis e-books, met lachende, voldane gezichten. Ze zijn jong, snel en dynamisch. Een gedownload e-book is, wanneer leer ik dat nu eens, altijd een gepimpte reclamefolder met een link naar een betaalde cursus. Ik begrijp het natuurlijk wel. Iedereen wil verdienen, ook een goeroe.

En dan heb ik het nog niet eens over de spelregels van Linkedin, Facebook, Instagram, Pinterest, enzovoort enzovoort.

Marketing als product

Overal zie je marketingpoppetjes verschijnen. Marketing is niet langer het middel om een product te verkopen,  marketing is het product geworden. Een tool om te verkopen is zichzelf aan het verkopen. Het is slim maar er zal een dag komen, toch???, dat we verzuipen in de do’s en don’ts van marketing. Dat we zeggen DO eens normaal.

De tijd die ik kwijt ben om door de bomen het bos te zien wil ik graag besteden aan mooie teksten, aan websites bouwen, aan blij worden van mijn werk. En natuurlijk wil en moet ik geld verdienen maar ik wil ook gelukkig zijn met het werk dat ik doe.

Dus een beetje moedeloos en moe zit ik achter mijn bureau. Maar het is genoeg geweest. Ik ga mooie dingen maken. Met of zonder gevonden te worden. Als ik mezelf maar weer vind.

 

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden