Louis Theroux en zedendelinquenten

Gisteravond was deze documentaire op tv. Ik heb gekeken en voelde mededogen voor de delinquenten. In Amerika is het allemaal wat anders geregeld dan hier. Je gaat lang de bak in en als je er uit komt ben je nog niet klaar. Dan woon je jaren onder zeer strikte regels, krijg je nergens meer een baan en is je levensgeschiedenis voor iedereen inzichtelijk. Terecht?
Voor sommigen wel. Een man die uit pure wraak op zijn vrouw hun eigen zonen verkracht. Pervers. Maar we zien ook mensen waarvan ik echt denk: is dit nou zo vreselijk.

Een jongen die een meisje van dertien zoent. Hij eenzaam, zij eenzaam, samen dronken worden en zoenen. Hij wordt opgepakt en gaat voor jaren de bak in. Leeft daarna op straat, volkomen paranoia, want wat mag hij nog wel, wat mag hij niet. Er zijn regels maar die zijn niet uitgeschreven en als er staat: niet in de buurt van kinderen komen, wat betekent dat dan? Niet op scholen, niet op kinderspeelplaatsen, dat lijkt me logisch. Maar het strand? Een supermarkt? Hij wordt opgepakt voor dat soort vergrijpen. Wat een leven.

Een onderwijzeres, een moeder van drie zonen, die een seksuele relatie krijgt met een veertienjarige jongen die zij les gaf. Er zit een verhaal achter, te lang om hier uit de doeken te doen maar ze wordt gestraft. Terecht. Voor jaren de bak in. Dan wordt ze in een of ander duister stadje ondergebracht om volgens de regels van de wet te leven. Mag geen foto’s van haar eigen kinderen hebben, geen contact, geen telefoontje. Niets. Is geen verkrachter, hooguit een zeer kwetsbare vrouw die iets heel stoms heeft gedaan. Dat beseft ze maar nooit heeft ze zich aangetrokken gevoeld tot kinderen. Eenmaal een seksueel vergrijp staat gelijk aan altijd een seksuele misstap. Een afaire tussen een jongen van achttien en een meisje van dertien, wordt hetzelfde bestraft als een vader die zijn kinderen misbruikt.

Er is verschil lijjkt mij. Tot slot zie ik ook mensen die ziek zijn en dat niet willen zijn. Een man die graag zijn dingetje laat zien en al twintig keer gezeten heeft, kan het niet alleen. De enige oplossing volgens hem is om hem te castreren. Hij wil dat graag. Maar kan het niet betalen. Maak daar maar eens een zakie van. In Amerika.

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden