Lonicera nitida en Albizia jlibrissin

De Tuinen in Demen. Wie heeft er niet over gehoord. Wij waren er dit weekend en eerlijk is eerlijk, ik liep niet gelijk over van enthousiasme. Maar zelfs het grasveld waar we onze auto mogen parkeren is van een ongelooflijke schoonheid. Hier wil ik een tentje opzetten of zo, of rollebollen met wie er maar voorhanden is. Zo’n grasmat.

Zwager A is plantenkundige. Als een whizzkid (zonder smartphone) mompelt hij links en rechts Latijnse namen bij al het moois dat wij aanschouwen. En het is mooi. En veel groter dan verwacht. Verrassende heggen met geheime doorgangen naar weer een fantastisch kleurenveld.

Door de mand vallen

Vriendin en ik zijn stadsmensen. We onderscheiden bomen van planten, bloemen van blad, maar dan heb je het wel gehad. Ik kan verrukt raken van iets onbekends weelderigs om dan later te horen dat het onkruid is. Maar zwager weet alles. Neem nu: sierui. Echt nog nooit van gehoord maar daar in Demen wel. Prachtige vormen en kleuren. Toch zijn er momenten deze middag dat zelfs zwager het spoor bijster is. Wij zijn niet de enigen daar. Er is een groep die op afspraak de tuin in mocht. Zo’n groep Natuurvrouwen Op Leeftijd (NOL). Met handen op de rug, stevige stappers en dito kuiten wandelt NOL rond om alles al te weten. We luisteren stiekem mee.
Dan herinneren we ons een app. Die moet er zijn. Een plantenherkenapp. Dat zou handig zijn.

Plantnet

We slaan aan het downloaden. En achtervolgd door NOL slaken we kreetjes van verrukking. Want het werkt. Je maakt een foto, geeft aan: blad, bloem, fruit of bast en de app gaat aan het werk. En geeft dan het juiste antwoord. Dat is nu eens een app waar je wat aan hebt. We hollen voor NOL uit, zoeken snel op waar we naar kijken en voordat NOL is gearriveerd praten we over de ‘Plantago foliis ovato-lanceolatis pubescentibus spica cylindrica scapo tereti’ (weegbree) alsof we er alles vanaf weten.

De dag er na wandel ik met app door mijn achtertuin. Pas als de app aangeeft: grasspriet, weet ik dat ik aan het doorslaan ben.

Maar Plantnet is een aanrader!

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden