Liesbeth en Angelique Raeven

De kunstenaars en tweelingzussen Liesbeth en Angelique Raeven (L.A. Raeven) maken videofilms en installaties die commentaar geven op obsessies met eten, de maakbaarheid van het lichaam en opdracht van de maatschappij om een ‘ideaal individu’ te zijn. Zelf hebben ze een dwangmatige omgang met eten en worstelen ze met hun tweelingschap, die individualiteit in de weg staat.

Gisteravond waren ze te gast bij het programma 24 uur met, met Wilfred de Jong. Ik heb maar een kort gedeelte gezien maar al eerder heb ik ze gehoord en gezien. Misschien omdat ik zelf een van een tweeling ben, maar deze vrouwen raken me. Zo verknipt in de relatie die ze hebben, de wil om los te komen van elkaar. En de winst die ze dit oplevert… prachtige kunst. Ze zijn hun eigen onderwerp.

Ik weet nooit wie wie is, ze lijken teveel op elkaar maar een zus wil zelfstandig verder, woont nu ook op een ander adres. De ander probeert met dwangmatig eten en drinken controle op de situatie te houden. Ze knabbelt continue als een eekhoorntje aan een stuk chocola en haar mond ziet er uit als een babymondje zuigend aan de tepel van de alomvattende moeder. Ze heeft zelfs van die hamsterwangetjes en haar tongetje steekt af en toe naar buiten, als een herkauwende koe.

Als het programma bijna over is geeft zij ook toe dat ze niet alleen naar huis wil. De andere zus zegt dat ze bij haar mag slapen maar dat ze dan maar 1 wijntje mag drinken en geen chocolade moet eten en er niet over mag zeuren. Dat moet ze beloven.
Ze belooft het.
Ik weet zeker dat daar niets van terecht komt en dat weten zij ook. Wat een macht en onmacht, wat een spel ook. Want zonder dit gedrag ook geen kunst. Zo simpel is het leven soms.

1 reactie

svara 25 januari 2012 at 09:26

Ooit stond er ook een artikel in de VK magazine.
Ik heb ademloos zitten kijken.
Intrigerende tv.
Ik geloof dat ik ze nooit meer zal verwisselen.
En niet alleen de rol tussen die twee maar Wilfried was ook top om naar te kijken.
Wat een leven.
Alleen begreep ik dat ze wel mee mocht met haar zus maar niet mocht blijven slapen.
En….ze moest beloven niet te zeuren.

Reply

Laat een reactie achter

Deel dit met jouw vrienden